Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Etiópia v Tigraji zatvorí 2 tábory, žije v nich 25000 vysídlených ľudí

Tigrajskí utečenci, ktorí opustili v dôsledku ozbrojeného konfliktu severoetiópsky región Tigraj, prichádzajú do tranzitného centra pri hraničnom prechode Ludgi na východe Sudánu . Foto: TASR/AP

Etiópske opozičné strany minulý týždeň vyhlásili, že počas konfliktu zahynulo viac ako 52.000 civilistov. Vláda tieto tvrdenia odmieta.

Addis Abeba 10. februára (TASR) - Etiópia vo svojom spornom regióne Tigraj zatvorí dva tábory pre vysídlené osoby. V utorok o tom informovala agentúra DPA.

Šéf etiópskej Agentúry pre záležitosti utečencov a navrátilcov Tesfaye Gobezay zatvorenie táborov Hitsas a Šimelba zdôvodnil ich nevhodnou geografickou polohou.

"Šimelba je príliš blízko k eritrejskej hranici a Hitsas sa nachádza v púšti, ktorá je neobývateľná," povedal Gobezay. Kedy a kam agentúra plánuje presunúť viac ako 25.000 obyvateľov týchto táborov však neuviedol.

Správa prichádza krátko po tom, ako Spojené štáty a Európska únia vyjadrili znepokojenie nad rozsahom humanitárnej krízy v Tigraji. V tejto súvislosti vyzvali vládu v Addis Abebe, aby humanitárnym pracovníkom poskytla prístup k státisícom ľuďom, ktorí potrebujú pomoc.

Etiópia po tlaku zo strany Organizácie Spojených národov (OSN) vlani v decembri súhlasila, že poskytne humanitárnym pracovníkom neobmedzený prístup k postihnutým oblastiam, ktoré má v súčasnosti pod kontrolou vláda.

Aj mesiac odvtedy však majú humanitárni pracovníci stále problém dostať sa k mnohým ľuďom, ktorí pomoc potrebujú. Podľa niektorých organizácií vrátane Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) sú na vine "byrokratické prekážky".

Dlhodobé napätie medzi Addis Abebou a Tigrajským ľudovým oslobodeneckým frontom (TPLF), ktorý bol v Etiópii dominantnou politickou silou takmer tri desaťročia pred tým, ako sa v roku 2018 dostal k moci terajší premiér Abiy Ahmed, vyvrcholilo vlani v septembri. Vtedy sa v štáte Tigraj napriek nesúhlasu federálnej vlády konali regionálne voľby.

Armáda preto 4. novembra spustila operáciu proti jednotkám TPLF, pri ktorej prišli o život stovky ľudí a vyše 50.000 ich ušlo z domovov do susedného Sudánu. Premiér Abiy 28. novembra oznámil víťazstvo vládnych jednotiek nad vzbúrencami, OSN a ďalšie humanitárne agentúry však tvrdia, že boje v oblasti stále pokračujú.

Etiópske opozičné strany minulý týždeň vyhlásili, že počas konfliktu zahynulo viac ako 52.000 civilistov. Vláda tieto tvrdenia odmieta.