Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Etiópske vládne sily obsadili druhé najväčšie mesto v štáte Tigraji

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako oznámila kancelária etiópskeho premiéra Abiya Ahmeda, vládne sily obsadili Adigrat a smerujú k metropole štáru Tigraj - mestu Mekelle.

Addis Abeba 21. novembra (TASR) - Etiópska armáda dobyla Adigrat - druhé najväčšie mesto v severoetiópskom vzbúreneckom štáte Tigraj, kde proti sebe bojujú tamojšia regionálna vláda a federálna etiópska vláda. Informovala o tom agentúra DPA.

Ako oznámila kancelária etiópskeho premiéra Abiya Ahmeda, vládne sily obsadili Adigrat a smerujú k metropole štáru Tigraj - mestu Mekelle.

Africká únia (AÚ) medzitým oznámila, že na miesto vyšle osobitného vyslanca ako sprostredkovateľa medzi federálnou vládou a vládnucou politickou stranou v tomto regióne - Ľudovým frontom oslobodenia Tigraja (TPLF), ktorá je v súčasnosti označovaná za povstaleckú skupinu. "Prvoradou úlohou osobitných vyslancov je zapojiť všetky strany konfliktu s cieľom ukončiť nepriateľské akcie, vytvoriť podmienky pre inkluzívny dialóg s cieľom vyriešiť všetky problémy, ktoré viedli ku konfliktu, a obnoviť mier a stabilitu v Etiópii," Uviedla AU na Twitteri. Etiópska vláda však informácie o plánovanej návšteve mediátorov z AU poprela.

V štáte Tigraj už tretí týždeň pokračuje kontroverzná vojenská operácia, ktorú premiér Abiy označil za nevyhnutný krok pre nastolenie práva a poriadku v krajine. Konflikt medzi federálnymi jednotkami a príslušníkmi TPLF si vyžiadal stovky životov na oboch stranách a jeho následkom z Etiópie utieklo 30.000 obyvateľov do susedného Sudánu.
Na archívnej snímke premiér Etiópie Abiy Amhed 2. apríla 2018.
Foto: TASR/AP

Etiópsky premiér, ktorý je minuloročným laureátom Nobelovej ceny mieru, obvinil TPLF, ktorý bol pri moci počas troch rokov pred jeh nástupom do funkcie v roku 2018, zo snahy o destabilizáciu jeho vlády.

Tigrajci sú etnikom, ktoré tvorí asi päť percent etiópskeho obyvateľstva. Dlhé roky mali v etiópskej politike dominantné postavenie. Ich vplyv zoslabol, keď sa v roku 2018 dostal k moci Abiy Ahmed pochádzajúci z najväčšieho etiópskeho etnika Oromo.

Abiy po nástupe do funkcie v roku 2018 oznámil rozsiahle politické reformy. Tie mu síce priniesli Nobelovu cenu za mier, ale viedli k marginalizácii TPLF, ktorý dominoval v etiópskej vládnucej koalícii. TPLF neskôr koalíciu opustil a v septembri v štáte Tigraj zorganizoval miestne voľby ako prejav vzdoru proti federálnej vláde.