Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zabitie známeho speváka a aktivistu vyvolalo napätie v Etiópii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Etiópsky premiér Abiy Ahmed vyjadril svoju sústrasť a na Twitteri napísal, že sa momentálne prípad vyšetruje.

Addis Abeba 30. júna (TASR) - Zabitie známeho etiópskeho speváka a aktivistu Hachalua Hundessu, ktorého zastrelili v noci na utorok, vyvolalo v hlavnom meste Addis Abeba znepokojenie medzi obyvateľmi. Tí ho vyjadrujú v uliciach a na sociálnych sieťach, informovali agentúry Reuters a DPA.

V utorok ráno boli rušné ulice v Addis Abebe neobvykle prázdne, cesty boli zablokované, v oblasti vypli internet a demonštranti zapaľovali gumené kolesá a skandovali slogany.

Dôvod spevákovho zabitia nebol bezprostredne známy, avšak demonštranti z neho obvinili bezpečnostné sily a myslia si, že za zločinom sa skrýval "politický motív".

Etiópsky premiér Abiy Ahmed vyjadril svoju sústrasť a na Twitteri napísal, že sa momentálne prípad vyšetruje.

Hachaluova hudba obhajovala práva etnickej skupiny Oromo, najväčšej v multietnickom štáte, ktorej členovia už dlho veria, že ich vláda zanedbáva.

Protesty v etiópskych regiónoch Oromia a Amhara v minulosti viedli k rezignácii bývalého predsedu vlády. Funkciu po ňom v apríli 2018 prebral Abiy.

V roku 2018 ocenili Abiya, ktorý tiež patrí do etnika Oromo, Nobelovou cenou mieru aj za jeho snahu dosiahnuť mier v regióne. Napriek jeho vláde sú však konflikty a napätie medzi etnickými skupinami opäť na vzostupe.