Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Etiópska armáda bombardovala muničné sklady vzbúrencov v Tigraji

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Išlo už o druhé bombardovanie pozícií tigrajských rebelov v priebehu tohto týždňa.

Addis Abeba 20. októbra (TASR) - Etiópska armáda uskutočnila v stredu ďalšie nálety proti muničným skladom vzbúrencov v zväzovom štáte Tigraj. Išlo už o druhé bombardovanie pozícií tigrajských rebelov v priebehu tohto týždňa. Znamená to výraznú eskaláciu už rok trvajúceho konfliktu, informovala agentúra AFP.

Podľa zdrojov z miestnej nemocnice utrpelo zranenia osem osôb vrátane jednej tehotnej ženy.

Organizácia Spojených národov vyjadrila znepokojenie nad nárastom násilností na severe Etiópie.

"Vyjadrili sme jasne svoje obavy z dôsledkov týchto operácií na civilistov. Zdôraznili sme potrebu vyhýbať sa útokom, ktoré mieria na civilistov alebo civilnú infraštruktúru," povedal zástupca hovorcu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa Farhán Hak.

Konflikt si podľa AFP už vyžiadal množstvo obetí, pričom dva milióny ľudí bolo vysídlených a stovky tisíc trpia hladom.

Na rozsiahlych územiach severnej Etiópie sú prerušené komunikačné siete a vláda tam obmedzuje aj vstup pre novinárov, takže informácie odtiaľ je ťažké overiť, dodáva AFP.

Nová vláda etiópskeho premiéra Abiya Ahmeda, ktorú zostavil len pred dvoma týždňami, rozpútala ofenzívu proti Tigrajskému ľudovo-oslobodzovaciemu frontu. Táto etnicky zameraná ľavicová strana bola dominantným subjektom na etiópskej politickej scéne takmer tri desaťročia, kým sa nestal v roku 2018 po prvý raz premiérom Ahmed. V nasledujúcom roku dostal Nobelovu cenu mieru za úlohu, ktorú zohral v ukončení dlhoročného povojnového územného sporu s Eritreou.