Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Etiópska armáda údajne zaútočila na tigrajskú metropolu Mekele

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vládni predstavitelia sa k údajnému útoku bezprostredne nevyjadrili.

Addis Abeba 13. septembra (TASR) - Hlavné mesto federálneho štátu Tigraj ležiaceho na severe Etiópie sa v utorok údajne stalo cieľom leteckému útoku. Miestni povstalci ho pripisujú etiópskej armáde.

Útok dronmi na areál univerzity v meste Mekele potvrdili aj miestne nemocničné zdroje, informovala agentúra AFP. Nálety mali za následok zranených i materiálne škody, ktorých rozsah sa vyhodnocuje.

Agentúre AFP sa nepodarilo tieto tvrdenia nezávisle overiť. Prístup do severnej Etiópie je totiž výrazne obmedzený a Tigraj už viac ako rok nemá žiadne spojenie s okolitým svetom.

Vládni predstavitelia sa k údajnému útoku bezprostredne nevyjadrili.

Útok na Mekele prišiel len niekoľko dní po tom, ako Tigrajský ľudový oslobodzovací front (TPLF) počas uplynulého víkendu vyjadril pripravenosť na prímerie a rozhovory s vládou etiópskeho premiéra Abiya Ahmeda, ktoré by mohli ukončiť takmer dva roky trvajúci vojnový konflikt.

Tigraj bol od konca augusta, keď došlo k obnoveniu bojov medzi vládnymi silami a ich spojencami a povstalcami z TPLF, terčom opakovaných leteckých útokov.

Obnovenie bojov bolo porušením v marci uzavretého prímeria, ktoré zastavilo krviprelievanie v Tigraji, a zmarilo nádeje na mierové vyriešenie vojny rozpútanej pred takmer dvoma rokmi, konštatovala AFP.