Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Etiópska hydroelektráreň na Níle začala vyrábať elektrinu

Na archívnej snímke z 30. novembra 2020 etiópsky premiér Abiy Ahmed odpovedá na otázky poslancov parlamentu v premiérskom úrade v Addis Abebe. Foto: TASR/AP

Priehrada veľkej etiópskej obrody (GERD) má byť najväčšou priehradnou nádržou s hydroelektrárňou v Afrike.

Guba 20. februára (TASR) - Etiópsky premiér Abiy Ahmed v nedeľu v sprievode vysoko postavených predstaviteľov oficiálne spustil prevádzku hydroelektrárne v megapriehrade na Modrom Níle, ktorá sa stala predmetom sporov s Egyptom a Sudánom. Informovala o tom agentúra AFP.

"Túto veľkú priehradu postavili Etiópčania nielen pre Etiópčanov, ale pre všetkých našich afrických bratov a sestry, aby z nej mohli mať úžitok," cituje AFP predstaviteľa eriópskej vlády, ktorý viedol ceremoniál slávnostného uvedenia elektrárne do prevádzky.

Priehrada veľkej etiópskej obrody (GERD) má byť najväčšou priehradnou nádržou s hydroelektrárňou v Afrike. Od roku 2011, keď sa jej výstavba začala, je však jablkom sváru s Egyptom a Sudánom ležiacimi na dolnom toku Nílu. Etiópia vtedy využila politický chaos v Egypte, ktorý zasiahla vlna povstaní v rámci tzv. arabskej jari.

Egypt, ktorý je závislý od Nílu, sa obával, že počas plnenia priehrady dôjde k úbytku vody v tejto rieke, čo by malo zásadný vplyv na jeho poľnohospodárstvo a energetiku. Od roku 2014 prebiehajú neúspešné rokovania s Eritreou, do ktorých sa zapojilo mnoho mediátorov.

Sudán, ktorý bol spočiatku tiež proti výstavbe priehrady, sa pod prísľubom dodávok elektrickej energie stal menej kritickým k realizácii vodného diela a jeho vplyvu na vodný režim Modrého Nílu. Etiópia však priehradu považuje za nevyhnutnú pre svoju elektrifikáciu a rozvoj. Očakáva sa, že projekt v hodnote v prepočte 3,7 miliardy eur v konečnom dôsledku vyprodukuje viac ako 5000 megawattov elektriny, čo predstavuje viac ako zdvojnásobenie výroby elektriny v Etiópii.

Štátne médiá informovali, že jedna u turbín hydroelektrárne, ktorá leží v západnej Etiópii približne 15 kilometrov hraníc so Sudánom, začala v nedeľu vyrábať 375 megawattov elektriny.