Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Etiópia prijala pozvanie Africkej únie na mierové rokovania s Tigrajom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ide o súčasť úsilia ukončiť vojnu, ktorá patrí k najviac prehliadaným konfliktom na svete, píše agentúra AP.

Addis Abeba 5. októbra (TASR) - Etiópska vláda prijala návrh Africkej únie (AÚ) na mierové rokovania s povstalcami vo zväzovom štáte Tigraj. Oznámil to v stredu poradca pre národnú bezpečnosť etiópskeho premiéra Abiyho Ahmeda. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Etiópska vláda "prijala toto pozvanie" v súlade so svojím postojom k vyriešeniu konfliktu v Tigraji mierovou cestou a s potrebou viesť rokovania bez kladenia si podmienok, uviedol na Twitteri poradca Redwan Hussein.

Lídri zväzového štátu Tigraj a etiópska vláda boli pozvaní na mierové rokovania, ktoré sa majú konať počas víkendu v Juhoafrickej republike (JAR). Ide o súčasť úsilia ukončiť vojnu, ktorá patrí k najviac prehliadaným konfliktom na svete, píše agentúra AP.

Konflikt na severe Etiópie vypukol v novembri roku 2020, keď sa etiópsky premiér Abiy Ahmed vojenskou silou rozhodol zvrhnúť regionálnu vládu vedenú Tigrajským ľudovým oslobodzovacím frontom (TPLF). V marci tohto roku bojujúce strany uzavreli prímerie, ktoré v auguste prerušilo obnovenie bojov.