Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Etiópska vláda vyhlásila neobmedzené humanitárne prímerie

Na archívnej snímke z 20. októbra 2021 ľudia prechádzajú cez vrak po náletoch na muničné sklady vzbúrencov v etiópskom meste Mekele. Foto: TASR / AP

OSN v januári informovala, že takmer 40 percent obyvateľov štátu Tigraj čelí extrémnemu nedostatku potravín.

Addis Abeba 24. marca (TASR) - Etiópska vláda vo štvrtok s okamžitou platnosťou vyhlásila neobmedzené humanitárne prímerie. Týmto krokom chce pomôcť k urýchleniu dodávok humanitárnej pomoci do zväzového štátu Tigraj, kde čelia hladomoru státisíce ľudí. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

Vláda v stanovisku uviedla, že "je odhodlaná vyvinúť maximálne úsilie na uľahčenie toku núdzovej humanitárnej pomoci do regiónu Tigraj". Povstalcov vyzvala, aby nepokračovali v bojoch a stiahli sa z okupovaných oblastí v susedných regiónoch.

"Vláda Etiópie dúfa, že toto prímerie zásadne zlepší humanitárnu situáciu a otvorí cestu k vyriešeniu konfliktu v severnej Etiópii bez ďalšieho krviprelievania," vyhlásila vláda.

Konflikt na severe Etiópie vypukol v novembri 2020. Predseda etiópskej vlády Abiy Ahmed vtedy poslal vojakov na sever krajiny tvrdiac, že ide o reakciu na ozbrojené útoky Tigrajského ľudového oslobodzovacieho frontu (TPLF) na vojenské tábory.

OSN v januári informovala, že takmer 40 percent obyvateľov štátu Tigraj čelí extrémnemu nedostatku potravín. Spojené štáty obvinili Abiyho vládu, že bráni prísunu humanitárnej pomoci k tým, ktorí ju potrebujú. Vláda zase tvrdila, že prekážky v ceste humanitárnej pomoci kladú povstalci.

Etiópska vláda vyhlásila minulý rok v júni "jednostranné prímerie" po tom, ako TPLF znovu prevzal kontrolu nad regiónom od federálnych síl. V druhej polovici roku 2021 sa však boje zintenzívnili a neskôr sa situácia dostala do patu. V konflikte zahynuli tisícky ľudí.