Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Etiópsky premiér Abiy Ahmed rokoval s tigrajskými povstalcami

Na archívnej snímke etiópsky premiér Abiy Ahmed Ali. Foto: TASR/AP

Abyi následne schválil rozhodnutia o bankovníctve a ďalších záležitostiach, ktoré "zvýšia dôveru a zjednodušia život civilistom," napísal jeho hovorca.

Nairobi 4. februára (TASR) - Etiópsky premiér Abiy Ahmed v piatok absolvoval prvé osobné stretnutie s vedúcimi predstaviteľmi Tigrajského ľudového oslobodzovaciemu frontu (TPLF) od uzavretia prímeria v novembri roku 2022. Správu o tom TASR prevzala z agentúry AFP.

Abyiho poradca pre oblasť bezpečnosti na Twitteri uviedol, že premiér a ďalší vládni predstavitelia s TPLF rokovali o pokroku v mierovom procese. Abyi následne schválil rozhodnutia o bankovníctve a ďalších záležitostiach, ktoré "zvýšia dôveru a zjednodušia život civilistom," napísal hovorca.

Etiópske média tiež oznámili, že obe strany rokovali aj o záležitostiach, "ktoré si vyžadujú ďalšiu pozornosť".

Konflikt medzi federálnou vládou a Tigrajom sa začal v novembri roku 2020, keď Abiy Ahmed vyslal vládne vojenské jednotky, aby zvrhli regionálnu vládu vedenú povstalcami. Počas bojov prišlo o život mnoho civilistov, viac než dva milióny ľudí boli vysídlené a ďalšie milióny sú odkázané na humanitárnu pomoc, píše AFP.

Dohoda o prímerí, ktorú obe strany podpísali 2. novembra v juhoafrickom hlavnom meste Pretória, stanovuje odzbrojenie povstaleckých síl, návrat k federálnej moci v Tigraji a obnovenie prístupu do regiónu.

Mierový proces sa posunul na vyššiu úroveň 22. decembra, keď sa obe strany dohodli na vytvorení spoločného mechanizmu na monitorovanie dodržiavania predpisov.