Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ a Británia odsúdili rozsudok voči Kalesnikavovej a Znakovi

Na snímke bieloruský opozičný Maxim Znak stojí v súdnej sieni 6. septembra 2021 v Minsku. Foto: TASR/AP

Bieloruské úrady tiež zadržali tisíce účastníkov protestov a s mnohými vo väzbe údajne zaobchádzali zle a mučili ich.

Brusel 6. septembra (TASR) – Európska únia a Spojené kráľovstvo v pondelok slovne odsúdili verdikt súdu voči predstaviteľom bieloruskej opozície, informovala agentúra AFP.

Predstaviteľku bieloruskej opozície Maryju Kalesnikavovú odsúdili na 11 rokov odňatia slobody. Jej právnik Maxim Znak dostal desaťročný trest.

EÚ pondelňajšie rozhodnutie označila za očividné porušovanie ľudských práv s tým, že žiada okamžité a bezpodmienečné prepustenie odsúdených.

Spojené kráľovstvo verdikt bieloruského súdu označilo za „útok na ochrancov demokracie a slobody". Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab povedal, že režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka „musí toto utláčanie zastaviť" a prepustiť všetky osoby zadržané z politických dôvodov.

Kalesnikavová a Znak boli obvinení zo sprisahania s cieľom chopiť sa moci a z podnecovania činnosti prostredníctvom médií a internetu, ktorá ohrozovala národnú bezpečnosť.

Maryju Kalesnikavovú zatkli vlani 7. septembra v Minsku maskovaní muži, ktorí ju vzali na hranice s Ukrajinou, kde jej prikázali, aby hranice prekročila. Ona to však urobiť odmietla a namiesto toho roztrhala svoj pas. Následne ju vzali späť do Minska a uväznili.

Maxima Znaka taktiež zatkli v septembri 2020. Už predtým bol obvinený z vyzývania verejnosti na činnosť, ktorej cieľom bolo narušiť bezpečnosť krajiny, teritoriálnu integritu Bieloruska, národnú bezpečnosť a obranu.

Kalesnikavová je podľa AFP jedinou z popredných predstaviteliek bieloruskej opozície, ktorá je stále v Bielorusku. Vo väzbe je už rok. Podľa agentúry DPA nemecká spolková vláda opakovane žiadala jej prepustenie.

Masové protesty vypukli v Bielorusku vlani po zverejnení výsledkov augustových prezidentských volieb, v ktorých Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov, zatiaľ čo líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Podľa bieloruskej opozície a západných krajín boli tieto voľby sfalšované. Cichanovskej sa po voľbách podarilo opustiť Bielorusko. Mnohí ďalší predstavitelia opozície boli donútení krajinu opustiť, alebo ich uväznili. Bieloruské úrady tiež zadržali tisíce účastníkov protestov a s mnohými vo väzbe údajne zaobchádzali zle a mučili ich.