Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ a IPI žiadajú od Kuby vrátenie akreditácii novinárom zo Španielska

Policajné auto kontroluje ulice po protestoch 12. júla 2021 v Havane. Foto: TASR/AP

Kubánska opozícia plánuje v pondelok 15. novembra v hlavnom meste Havana napriek zákazu zorganizovať demonštráciu, na ktorej bude požadovať reformy.

Havana 15. novembra (TASR) - Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) a Európska únia vyzvali v nedeľu kubánske úrady, aby vrátili akreditácie všetkým novinárom španielskej tlačovej agentúry EFE. Novinárom dokumenty odobrali ešte v sobotu, dva dni pred plánovanou opozičnou demonštráciou v Havane.

IPI rozhodnutie kubánskych úradov odsúdil a vládu kubánskeho prezidenta Miguela Díaza-Canela požiadal, aby toto rozhodnutie urýchlene zmenila.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell postup kubánskych úradov označil za "krok s cieľom zabrzdiť šírenie otvorených a pravdivých správ z Kuby". EÚ takisto žiada vrátenie príslušných akreditácií a dokumentov.

Kubánsky úrad, ktorý riadi činnosť zahraničných médií v krajine (Centro de Prensa Internacional – CPI) ešte v sobotu odobral akreditáciu všetkým zamestnancom EFE na Kube: trom redaktorom, jednému fotografovi a jednému kameramanovi, ako i ďalšiemu fotografovi, ktorý s EFE spolupracuje, napísala na svojej webovej stránke španielska stanica RTVE.

Dvom z týchto novinárov úrad v nedeľu dokumenty vrátil. Agentúra EFE to označila za "nedostatočné" a žiada vrátenie akreditácie všetkým svojim novinárom.

"Agentúra EFE je objektívne a zodpovedné médium, ktoré tento ostrov spravodajsky pokrýva už viac ako 40 rokov," napísala na Twitteri šéfka EFE Gabriela Caňasová. Dodala, že agentúra pre opatrenia kubánskych úradov "nemá pochopenie".

Kubánska opozícia plánuje v pondelok 15. novembra v hlavnom meste Havana napriek zákazu zorganizovať demonštráciu, na ktorej bude požadovať reformy.

Počas protivládnych protestoch 11. júla prišla o život jedna osoba, desiatky utrpeli zranenia a úrady zadržali 1270 osôb, pripomína RTVE. Z nich 658 ľudí je stále vo väzbe.