Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ a Irán budú rokovať o obnovení rozhovorov o jadrovej dohode

Enrique Mora, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Jadrovú dohodu s Iránom o obmedzení jeho jadrového programu výmenou za uvoľnenie sankcií dosiahli Spojené štáty, Čína, Rusko, Nemecko, Francúzsko a Británia v roku 2015.

Brusel 25. októbra (TASR) - Hlavní vyjednávači Európskej únie poverení vedením rozhovorov o obnove iránskej jadrovej dohody sa tento týždeň v Bruseli stretnú zo svojím náprotivkom z Teheránu a budú hovoriť o obnovení rokovaní o jadrovej dohode. V pondelok to oznámil Peter Stano, hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella, informovala agentúra AFP.

Stano uviedol, že na stretnutí sa zúčastní Enrique Mora, hlavný európsky vyjednávač, ktorý začiatkom októbra navštívil Teherán. "Môžem potvrdiť, že je na tento týždeň neplánové bilaterálne stretnutie s iránskym náprotivkom," uviedol Stano.

Hlavným iránskym vyjednávačom jadrovej dohody je námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Alí Bákerí. Ten na Twitteri uviedol, že bude v stredu v Bruseli, kde bude "pokračovať v rozhovoroch o rokovaniach zameraných na výsledok".

Jadrovú dohodu s Iránom o obmedzení jeho jadrového programu výmenou za uvoľnenie sankcií dosiahli Spojené štáty, Čína, Rusko, Nemecko, Francúzsko a Británia v roku 2015. Bývalý americký prezident Donald Trump však od dohody v roku 2018 odstúpil a opätovne uvalil na Irán sankcie, ktoré Washington predtým v rámci dohody zrušil. Teherán odvtedy tiež upustil od mnohých svojich záväzkov.

Európska únia sa ako koordinátor dohody snaží o obnovenie rokovaní zameraných na opätovné oživenie dohody, vysvetľuje AFP. Rozhovory sa začali ešte v apríli vo Viedni po tom, čo Trumpov nástupca Joe Biden preukázal vôľu vrátiť sa späť k rokovaciemu stolu a zrušiť Trumpom uvalené sankcie. Rokovania sú však prerušené od júna, keď sa v Iráne konali prezidentské voľby a do funkcie prezidenta zvolili ultrakonzervatívneho Ebráhíma Raísího.