Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ a Moldavsko budú spolupracovať v oblasti vnútornej bezpečnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa tlačovej správy Európskej komisie stredisko bude mať sídlo v Kišiňove a bude ho koordinovať Delegácia Európskej únie v Moldavsku.

Brusel/Praha 11. júla (TASR) - Európska únia bude spolu so svojimi agentúrami a členskými štátmi a zodpovednými moldavskými orgánmi spolupracovať v oblasti vnútornej bezpečnosti a riadenia hraníc medzi euroblokom a Moldavskom. Dohodli sa na tom v pondelok eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová a moldavská ministerka vnútra Ana Revencová, informuje spravodajca TASR.

Johanssonová a Revencová sa stretli v Prahe v rámci neformálne zasadnutia ministrov vnútra členských krajín EÚ, ktoré pripravilo české predsedníctvo v Rade EÚ. Dohoda znamená otvorenie Centra podpory EÚ pre vnútornú bezpečnosť a riadenie hraníc v Moldavsku.

Podľa tlačovej správy Európskej komisie stredisko bude mať sídlo v Kišiňove a bude ho koordinovať Delegácia Európskej únie v Moldavsku.

Cieľom platformy bude podporovať presadzovanie práva a riadenie hraníc v Moldavsku koordináciou pomoci zo strany EÚ a jej členských štátov, podporou existujúcich mechanizmov a identifikáciou potrieb moldavských orgánov v tejto oblasti.

Centrum sa zameria na šesť prioritných oblastí: obchodovanie so strelnými zbraňami, pašovanie migrantov, obchodovanie s ľuďmi, prevenciu a boj proti terorizmu a násilnému extrémizmu, počítačovú kriminalitu a nakoniec na obchodovanie s drogami.

Prvé operačné stretnutie platformy sa uskutočnilo už v pondelok a zamerané bolo na riešenie hrozieb, ktoré predstavuje obchodovanie so strelnými zbraňami.

spravodajca TASR Jaromír Novak