Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ a NATO sa zaviazali k rozšíreniu spolupráce i podpore Ukrajiny

Predseda Európskej rady Charles Michel vľavo, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v strede a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová opúšťajú miestnosť po tlačovej konferencii po podpísaní Spoločnej deklarácie o spolupráci NATO-EÚ v centrále NATO v Bruseli v utorok , 10. januára 2023. Foto: TASR/AP

Vyhlásenie v Bruseli podpísali generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, predsedníčka EK komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Brusel 10. januára (TASR) - Vrcholní predstavitelia Európskej únie a NATO sa v utorok v spoločnom vyhlásení zaviazali k rozšíreniu spolupráce medzi týmito dvoma inštitúciami. Vyjadrili podporu Ukrajine a upozornili i na výzvu zo strany Číny. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Vyhlásenie v Bruseli podpísali generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, predsedníčka EK komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel. Stoltenberg po podpise povedal, že spolupráca je "dôležitejšia, než kedykoľvek predtým".

"Musíme naďalej pokračovať v posilňovaní partnerstva medzi NATO a EÚ a musíme ešte viac posilniť podporu Ukrajine," povedal. "Prezident Putin chcel zabrať Ukrajinu za niekoľko dní a rozdeliť nás. Nepodarilo sa mu ani jedno z toho," povedal Stoltenberg a pripomenul stretnutie s von der Leyenovou a Michelom z obdobia krátko po začatí ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Ruská vojna na Ukrajine podľa textu deklarácie "porušuje medzinárodné právo a zásady charty OSN", oslabuje stabilitu a bezpečnosť Európy a sveta, a takisto prehlbuje potravinovú a energetickú krízu.

Predstavitelia EÚ a NATO "odsudzujú" ruskú agresiu, žiadajú okamžité stiahnutie Ruska z Ukrajiny a vyjadrujú solidaritu a podporu tejto krajine. V deklarácii upozorňujú na výzvu, ktorú predstavuje narastajúca asertivita a politika Číny.

NATO a EÚ plánujú v budúcnosti spolupracovať v oblasti bezpečnosti, ochrany kritickej infraštruktúry, disruptívnych technológií, vesmíru či klimatickej zmeny.