Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

EÚ a Nobelov výbor vyjadrili znepokojenie nad rozsudkom voči Su Ťij

Na archívnej snímke šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Nórsky Nobelov výbor je podľa svojich vyjadrení znepokojený tým, čo tento rozsudok znamená pre budúcnosť demokracie v Mjanmarsku.

Brusel 6. decembra (TASR) - Európska únia a Nórsky Nobelov výbor v pondelok vyjadrili znepokojenie nad porušovaním ľudských práv a demokracie v Mjanmarsku po tom, ako tamojšiu líderku a nositeľku Nobelovej ceny mieru Aun Schan Su Ťij odsúdili na trest odňatia slobody. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Šéf európskej diplomacie Joseph Borrell označil trest odňatia slobody pre Su Ťij za "ďalšie nehanebné porušenie ľudských práv". Podľa jeho slov je tento politicky motivovaný verdikt ďalšou prekážkou pre demokraciu v Mjanmarsku a predstavitelia vojenskej vlády krajinu vedú smerom k "rozsiahlej humanitárnej kríze".

Nórsky Nobelov výbor je podľa svojich vyjadrení znepokojený tým, čo tento rozsudok znamená pre budúcnosť demokracie v Mjanmarsku. "Takisto sa obáva, aký vplyv môže mať dlhý pobyt vo väzení na samotnú Su Ťij," uviedla pre AFP predsedníčka výboru Berit Reissová-Andersenová.

Su Ťij a zosadeného prezidenta Mjanmarska Wina Mjina v pondelok pôvodne odsúdili na štyri roky odňatia slobody za podnecovanie nepokojov a porušovanie proticovidových pravidiel. Neskôr im však trest skrátili na dva roky po tom, ako im šéf mjanmarskej vojenskej junty Min Aun Hlain udelil čiastočnú milosť.

Sedemdesiatšesťročná laureátka Nobelovej ceny mieru Su Ťij je vo väzení, odkedy armáda 1. februára tohto roka zosadila jej civilnú vládu a ukončila tak krátke obdobie demokracie v Mjanmarsku. K vojenskému prevratu došlo v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza novozvoleného parlamentu.

Su Ťij je obvinená aj z volebných podvodov, korupcie či porušenia zákona o úradnom tajomstve. V prípade usvedčenia môže vo väzení stráviť aj celé desaťročia, pripomína AFP.

Mjanmarské bezpečnostné zložky podľa miestnej monitorovacej skupiny usmrtili už vyše 1300 civilistov, ktorí protestovali proti prevratu, a vyše 10.000 ľudí zadržali.