Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

EÚ a Švajčiarsko nedosiahli zlom v rokovaniach o novej rámcovej zmluve

Na archívnej snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Pripravovaná rámcová zmluva, na ktorej sa pracuje už 13 rokov, by mala zastrešiť celú škálu čiastkových dohôd medzi EÚ a Švajčiarskom.

Brusel 23. apríla (TASR) - Predstavitelia EÚ a Švajčiarska nedokázali ani počas piatkových rokovaní dosiahnuť potrebný zlom na ceste k dlhoodkladanej rámcovej dohode o spolupráci. Informovala o tom agentúra AFP.

Pripravovaná rámcová zmluva, na ktorej sa pracuje už 13 rokov, by mala zastrešiť celú škálu čiastkových dohôd medzi EÚ a Švajčiarskom.

Rokovania najnovšie uviazli v slepej uličke, ako Únia nesúhlasila s požiadavkou Švajčiaraka vylúčiť z rozhovorov tri kľúčové otázky, týkajúce sa štátnej pomoci, ochrany miezd a slobody pohybu.

"Z dohody zjavne nemožno vyčleniť tri takéto zásadné oblasti," uviedol hlavný hovorca EK Eric Mamer po schôdzke medzi šéfkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou a švajčiarskym prezidentom Guyom Parmelinom, ktorá prebehla v piatok v Bruseli.

Von der Leyenová zdôraznila, že dosiahnutie dohody si bude vyžadovať väčšiu flexibilitu oboch strán. "Pri rokovaniach sú tie posledné metre vždy najťažšie," uviedla šéfka eurokomisie.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Aj Parmelin pripustil, že medzi oboma stranami stále existujú "podstatné rozdiely", avšak zdôraznil, že úsilie o dosiahnutie dohody bude ďalej pokračovať.

Z pohľadu EÚ boli rokovania o dohode so Švajčiarskom zavŕšené už v roku 2018, avšak Švajčiari stále požadovali ďalšie zmeny, takže k podpisu dohody napokon nedošlo.

Rámcová zmluva by mala zastrešiť súčasných približne 120 bilaterálnych dohôd, ktoré v súčasnosti upravujú vzťahy medzi Švajčiarskom a EÚ.