Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ a USA: Trest pre ruskú skupinu Pussy Riot je neprimeraný

Protestujúci v Taliansku žiadajú oslobodenie Pussy Riot. Podobné protesty boli dnes vo viacerých krajinách. Foto: TASR/AP

Moskva/Brusel/Berlín/Viedeň 17. augusta (TASR) - Veľvyslanectvo Spojených štátov v Rusku kritizovalo trest dva roky väzenia, ktorý dnes moskovský súd udelil trom členkám ruskej punkovej skupine Pussy Riot za protikremeľský protest v pravoslávnom chráme. Ambasáda USA uviedla, že trest pokladá za "neprimeraný".

"Dnešný trest v súdnom procese s Pussy Riot pôsobí vzhľadom ku skutku neprimerane," napísalo v ruštine americké veľvyslanectvo v Moskve na svojom mikroblogu na sociálnej sieti Twitter.

Šéfka diplomacie Európskej únie Catherine Ashtonová vyzvala Rusko, aby zrušilo "neprimeraný" dvojročný trest pred Pussy Riot. Skritizovala ho ako "hlboko znepokojujúci" a podľa jej slov poškvrňuje povesť Ruska. Protivládne vystúpenie členiek ženskej skupiny označila za "pokojné, aj keď možno kontroverzné vyjadrenie ich názorov, ktoré chráni sloboda prejavu".

"Som rozsudkom hlboko sklamaná," uviedla šéfka diplomacie EÚ a dodala, že očakáva prehodnotenie verdiktu a jeho zrušenie v súlade s medzinárodnými záväzkami Ruska.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) so sídlom vo Viedni konštatovala, že členky Pussy Riot by nemali byť uväznené, lebo ich konanie chráni právo na slobodu prejavu. "Nech je prejav akokoľvek provokujúci, satirický alebo chúlostivý, nemal by byť obmedzovaný ani potláčaný a za žiadnych okolností by nemal končiť uväznením," uviedla pozorovateľka OBSE pre slobodu médií Dunja Mijatovicová.

Hovorca nemeckej vlády pre ľudské práva Markus Löning označil trest dva roky za mrežami pre ruskú kapelu za "zdrvujúci". "Verdikt len zdôrazňuje, aký štýl súcitu pestuje ruská justícia," povedal Löning pre nemeckú tlačovú agentúru DPA krátko po vynesení rozsudku. "Rozhodnutie je poznačené nespravodlivosťou, represiou a zastrašovaním," dodal. Putin by mal podľa neho konať tak, "aby sa jedinými princípmi ruských súdov stala nezávislosť a spravodlivosť".

Löning dnes už skôr viedol dav ľudí, vyjadrujúcich podporu členkám skupiny na chodníku pred ruským veľvyslanectvom v centre Berlína.

Podporovatelia skupiny Pussy Riot uskutočnili podobné zhromaždenie aj v nemeckom Hamburgu a v rukách držali transparenty s heslom "Osloboďte Pussy Riot".

Trojica mladých žien z Pussy Riot si dnes vypočula verdikt v súdnej sieni v zasklenej klietke s putami na rukách. Keď sudkyňa oznamovala výšku trestu, odsúdené reagovali chichotom a jedna z nich prevrátila oči.

Muž v súdnej sieni zakričal "Hanba!". Stovky protestujúcich pred súdnou budovou v Moskve opakovali tento pokrik a pískali, keď sa dozvedeli trest.

"Vo väzení sú preto, že je to Putinova osobná pomsta," povedal v súdnej sieni ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. "Tento rozsudok napísal Vladimir Putin," dodal.