Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ a USA žiadajú rýchlu politickú transformáciu vo Venezuele

Opozičný líder Juan Guaidó a jeho podporovatelia. Foto: TASR/AP

Signatári vyhlásenia zdôrazňujú, že pandémia koronavírusu zvýšila naliehavosť ukončenia súčasného stavu vo Venezuele, ktorá v posledných rokoch prechádza hlbokou politickou a ekonomickou krízou.

Bogota 14. augusta (TASR) - Európska únia, Limská skupina a Spojené štáty v piatok spoločne vyzvali na rýchlu politickú transformáciu vo Venezuele. Informovala o tom agentúra DPA.

Signatári vyhlásenia zdôrazňujú, že súčasná pandémia koronavírusu "zvýšila naliehavosť ukončenia súčasného stavu" vo Venezuele, ktorá v posledných rokoch prechádza hlbokou politickou a ekonomickou krízou.

Obyvateľov Venezuely signatári vyhlásenia žiadajú, aby sa domáhali čo najrýchlejšieho vytvorenia "inkluzívnej prechodnej vlády", ktorá "dovedie krajinu k slobodným a spravodlivým prezidentským voľbám".

Parlamentné voľby, ktoré chce venezuelský režim zorganizovať v decembri, podľa podpísaných krajín nemôžu priniesť politické riešenie krízy a môžu viesť k ďalšej polarizácii spoločnosti.

Hlavné opozičné strany plánujú tieto voľby bojkotovať. Tvrdia, že ide o pokus vlády prezidenta Nicolása Madura zmocniť sa podvodom Národného zhromaždenia, ktoré je poslednou baštou opozície.

Guaidó sa ešte v januári 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely a za hlavu štátu ho uznali desiatky krajín sveta. Nepodarilo sa mu však zosadiť Madura, ktorému poskytujú podporu Rusko, Čína, Kuba či Irán.

"Humanitárna, spoločenská a politická situácia vo Venezuele sa naďalej zhoršuje," uvádza sa vo vyhlásení EÚ, USA a Limskej skupiny, ktoré poukazuje aj na "ochromený systém verejného zdravotníctva". Text vyhlásenia zverejnil americký Štátny department.

Počet prípadov nákazy koronavírusom vo Venezuele v poslednom období narástol. V krajine zaznamenali už 30.369 prípadov nákazy a 259 úmrtí.