Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ aj Rada Európy kritizujú Bielorusko za rozsudok voči Biaľackému

Na snímke vlajky Európskej únie vejú pred sídlom Európskej únie v Bruseli 16. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva uviedla, že "poburujúce" odsúdenie a dlhodobé väznenie obhajcov ľudských práv v Bielorusku je očividným útokom proti spravodlivosti.

Brusel/Štrasburg 3.marca (TASR) - Predstavitelia inštitúcií EÚ a Rady Európy (RE) protestovali v piatok proti odsúdeniu bieloruského aktivistu a nositeľa Nobelovej ceny mieru Alesa Biaľackého na desať rokov väzenia. Informuje o tom spravodajca TASR.

Biaľacki je podľa súdu vinný z financovania protestov po sporných prezidentských voľbách v roku 2020, v ktorých opäť zvíťazil Alexandr Lukašenko, a z daňových únikov.

"Som zhrozená odsúdením laureáta Nobelovej ceny za mier a laureáta Sacharovovej ceny Alesa Biaľackého na 10 rokov väzenia. Politicky motivované rozsudky proti Biaľackému a aktivistom organizácie Viasna sú urážkou spravodlivosti," uviedla predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová na svojom účte na Twitteri. Zároveň vyzvala bieloruské úrady na prepustenie Biaľackého a ďalších aktivistov a zdôraznila, že europarlament podporuje slobodné Bielorusko.

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová v oficiálnom vyhlásení uviedla, že "poburujúce" odsúdenie a dlhodobé väznenie obhajcov ľudských práv v Bielorusku – predsedu skupiny Viasna Alesa Biaľackého a jeho kolegov, podpredsedu Medzinárodnej federácie pre ľudské práva (FIDH) Vialiancina Stefanoviča a Uladzimira Labkoviča -, je "očividným útokom proti spravodlivosti a pokusom umlčať nezávislé kritické hlasy a potrestať ich za ich legitímnu prácu v oblasti ľudských práv".

"Toto nespravodlivé rozhodnutie ... je poslednou ukážkou rozsiahlych a systémových represálií a prenasledovania všetkých ktorí odvážne bojujú za demokraciu, spravodlivosť a ľudské práva v Bielorusku. Represie režimu a porušovanie ľudských práv sa musia zastaviť," odkázala Mijatovičová.

Vyzvala všetky členské štáty Rady Európy, aby boli solidárne s bieloruskými obhajcami ľudských práv a členmi občianskej spoločnosti a podporovali ich.

"Ako komisárka pre ľudské práva budem aj naďalej podporovať bezpečné a priaznivé prostredie pre obhajcov ľudských práv v Bielorusku a inde v Európe," uviedla Mijatovičová.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)