Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

EÚ aktualizuje stratégiu na ochranu námornej bezpečnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Aktualizovaná stratégia námornej bezpečnosti EÚ (EUMSS) je rámec, v ktorom Únia prijíma opatrenia na ochranu svojich záujmov na mori a na ochranu svojich občanov, hodnôt a hospodárstva.

Brusel 10. marca (TASR) - Európska komisia (EK) a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell prijali v piatok spoločné oznámenie o posilnenej stratégii námornej bezpečnosti EÚ. Cieľom je zabezpečiť mierové využívanie morí a chrániť námornú oblasť pred novými hrozbami. Informuje o tom spravodajca TASR.

Viac ako 80 percent svetového obchodu sa prepravuje po mori. Približne dve tretiny svetovej ropy a zemného plynu sa buď ťažia na mori, alebo sa po ňom prepravujú. Celosvetovo sa až 99 percent údajov prenáša podmorskými káblami.

"Globálna námorná oblasť musí byť bezpečná, aby sme mohli naplno využívať potenciál oceánov a udržateľného modrého hospodárstva. EÚ má v úmysle posilniť širokú škálu nástrojov, ktoré má k dispozícii na podporu námornej bezpečnosti tak v civilnej, ako aj vo vojenskej oblasti," uvádza sa vo vyhlásení.

Okrem dlhodobých výziev ako pirátstvo, prevádzačstvo a obchodovanie s ľuďmi, zbraňami a omamnými látkami či terorizmus, sa zvýšila geopolitická konkurencia, mení sa klíma, zhoršuje sa morské prostredie a rastú hybridné a kybernetické útoky.

Vojenská agresia Ruska voči Ukrajine je pre EÚ jasným dôkazom, že musí posilniť svoju bezpečnosť a schopnosť konať aj vo svojom susedstve a mimo neho.

Aktualizovaná stratégia námornej bezpečnosti EÚ (EUMSS) je rámec, v ktorom Únia prijíma opatrenia na ochranu svojich záujmov na mori a na ochranu svojich občanov, hodnôt a hospodárstva.

EÚ a členské štáty ju budú vykonávať v súlade so svojimi právomocami. Ide o šesť strategických cieľov: zintenzívnenie činností na mori; spolupráca s partnermi; vedúce postavenie v oblasti informovanosti o situácii na mori; riadenie rizík a hrozieb v podobe pravidelných námorných cvičení, monitorovania a ochrany kritickej námornej infraštruktúry a lodí pred fyzickými a kybernetickými hrozbami a odstraňovanie nevybuchnutej munície a mín z morí; posilnenie schopností s vytvorením spoločných požiadaviek na obranné technológie v námornej oblasti vrátane protiponorkového boja a zvyšovanie kvalifikácie v oblasti hybridnej a kybernetickej bezpečnosti.

Komisia a Borrell vyzvali členské štáty, aby stratégiu schválili a začali ju vykonávať.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)