Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ bude hostiť darcovskú konferenciu pre Turecko a Sýriu

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, archívne foto. Foto: TASR/AP

EÚ v rámci prvej reakcie vyčlenila takmer 12 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre Turecko a približne 10 miliónov eur pre Sýriu.

Brusel 10. marca (TASR) - Európska komisia (EK) spolu so švédskym predsedníctvom v Rade EÚ usporiada 20. marca v Bruseli medzinárodnú darcovskú konferenciu na podporu ľudí zasiahnutým sériou zemetrasení v Turecku a Sýrii. Informuje o tom spravodajca TASR.

EÚ a jej členské štáty majú v úmysle poskytnúť významný finančný prísľub na ďalšiu pomoc, obnovu a rekonštrukciu zničených lokalít v Turecku a Sýrii.

Konferencia darcov sa bude konať pod spoločným vedením predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej a švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona.

Darcovská konferencia bude koordinovaná s tureckými orgánmi, členskými štátmi EÚ, kandidátskymi, susednými a partnerskými krajinami EÚ. S výnimkou Ruska budú pozvané krajiny skupiny G20, Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive, OSN, rôzne humanitárne organizácie a medzinárodné a európske finančné inštitúcie.

"Naša solidarita bude aj naďalej taká silná ako v prvých hodinách po zemetrasení. Sľubujeme obyvateľom Turecka a Sýrie, že sme s nimi aj z dlhodobého hľadiska. Pozývam všetky národy a všetkých darcov, verejných aj súkromných, aby prispeli a uctili si pamiatku stratených životov, hrdinstvo záchranárov a čo je najdôležitejšie, aby spoločne budovali lepšiu budúcnosť pre tých, ktorí prežili," uviedla Von der Leyenová.

Švédsky premiér pripomenul, že zemetrasenia v Turecku a Sýrii sú "katastrofou historických rozmerov" a zdôraznil, že Švédsko ako predsednícka krajina EÚ spolu s medzinárodnými partnermi urobí maximum pre to, aby pomohlo postihnutým v ďalších fázach rehabilitácie a skorého zotavenia.

Prípravy na darcovskú konferenciu sa spustili po diskusiách eurokomisára pre susedstvo a rozšírenie Olivérom Várhelyim, švédskeho ministra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu a zahraničný obchod Johana Forssella a tureckých úradov.

EÚ v rámci prvej reakcie vyčlenila takmer 12 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre Turecko a približne 10 miliónov eur pre Sýriu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)