Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ceny Lorenza Nataliho získali novinárky z Indie a Španielska

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tohoročných víťazov vybrala medzinárodná porota, ktorá mala aj slovenskú účasť.

Brusel 1. októbra (TASR) – Európska komisia v piatok vyhlásila troch víťazov mediálnej ceny Lorenza Nataliho za rok 2021. Stali sa nimi Pári Sajkiaová a Sriští Džasválová z Indie a Maria Altimirová zo Španielska.

Cena Lorenza Nataliho sa už takmer tri desaťročia udeľuje za odvážne žurnalistické odhalenia a zameriava sa na spravodajstvo odhaľujúce príbehy, ktoré sú dôležité pre globálne výzvy a majú vplyv na spoločnosť.

Veľkú cenu získala novinárka Pári Sajkiaová zo spoločnosti Vice Media India za reportáž o vykorisťovaní rohinských žien na úteku (Rohingovia sú príslušníci moslimskej etnickej skupiny obývajúci severnú časť Arakanského štátu ležiaceho v Mjanmarsku), ktoré sa stávajú predmetom obchodovania so ženami a terčom nútených vydajov.

Cenu Európy dostala katalánska novinárka Maria Altimirová z denníka Ara (Teraz), ktorá odhalila pozadie vykorisťovania a sexuálneho zneužívania zahraničných pracovníkov na španielskych farmách a kritizovala dozorné orgány, že takéto praktiky prehliadajú.

Cenu pre najsľubnejšieho začínajúceho autora porota udelila mladej indickej novinárke Sriští Džasválovej, ktorá píše pre internetový portál Stories Asia. Vo svojom článku poukázala na skrytú hladovú krízu v Indii a nedostatočné hlásenie úmrtí ľudí v dôsledku hladu úradmi.

Ceny víťazom odovzdala eurokomisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainenová.

Tohoročných víťazov vybrala medzinárodná porota, ktorá mala aj slovenskú účasť. Jej členmi boli Diana Moukalledová (Daraj.com), Sulemana Braimah (Mediálna nadácia pre západnú Afriku), Jana Ciglerová (Denik N), Zuliana Lainezová (Medzinárodná federácia novinárov) a Steve Sapienza (Pulitzerovo centrum).

Všetky príspevky prešli predvýberovou fázou, ktorú vykonali Vesalius College v Bruseli, Universidade Católica Portuguesa v Lisabone, Universidad de Navarra v Pamplone a Université Saint Joseph v Bejrúte.

Cena Európskej komisie Lorenza Nataliho, ktorá bola založená v roku 1992, sa udeľuje na pamiatku bývalého eurokomisára pre rozvoj a spoluprácu, ktorý bol horlivým obhajcom slobody prejavu, demokracie, ľudských práv a rozvoja.