Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ chce do dohody s Tureckom o vízach pretlačiť suspendovaciu klauzulu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Nová klauzula má umožniť relatívne rýchle zrušenie bezvízovému režimu.


Berlín 17. apríla (TASR) - Liberalizácia vízového režimu s Tureckom, plánovaná na koniec júna, bude mať určité obmedzenia. Na rozdiel od bežnej praxe pri zrušení víz pre tretie krajiny chce Európska únia uzatvoriť s Ankarou osobitnú dohodu, na čo tlačili viaceré štáty vrátane Nemecka a Francúzska, informoval dnes nemecký nedeľník Welt am Sonntag.

"Táto dohoda by mala zahŕňať tzv. suspendovaciu klauzulu, ktorá sa aktivuje vtedy, ak by Turecko nedodržiavalo stanovené dohody, ako sú spätné prijímanie utečencov z Grécka, primeraná ochrana utečencov, ktorí na ňu majú nárok, alebo dodržiavanie ľudských práv," citoval nedeľník názor z diplomatických kruhov EÚ.

Nová klauzula má umožniť relatívne rýchle zrušenie bezvízovému režimu. Podobná poistka má byť aj v dohodách o liberalizácii vízového režimu s Kosovom, Gruzínskom a Ukrajinou.

Konečné rozhodnutie v tejto veci sa očakáva v blízkej dobe. Uvedená téma bude aj na programe štvrtkového zasadnutia Rady ministrov vnútra EÚ v Luxemburgu.

Zrušenie vízovej povinnosti pre občanov Turecka pri cestách do schengenského priestoru je súčasťou dohody medzi EÚ a Tureckom, ktorej cieľom je obmedziť prísun utečencov do Európy.