Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

EÚ chce mierovú, stabilnú, bezpečnú Arktídu a bez vyťaženia surovín

Arktída, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Únia s odkazom na nadchádzajúcu konferenciu OSN o zmene klímy (COP26) a na potrebu globálnych opatrení v oblasti klímy požaduje, aby ropa, uhlie a plyn v arktickej oblasti zostali nevyťažené.

Brusel 13. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v stredu predstavili pozíciu o silnejšom zapojení sa EÚ do mierovej, udržateľnej a prosperujúcej Arktídy.

V oficiálnom vyhlásení sa uvádza, že arktický región má pre EÚ kľúčový strategický význam z hľadiska zmeny klímy, surovín a geostrategického vplyvu a Únia sa snaží posilniť spoluprácu s partnermi v tejto oblasti.

EÚ zriadi v Grónsku kanceláriu Európskej komisie, ktorá zviditeľní arktické záležitosti vo vonkajších vzťahoch eurobloku. Financovanie EÚ bude zamerané aj na podporu zeleného prechodu v Arktíde v prospech obyvateľstva arktického pásma.

Únia s odkazom na nadchádzajúcu konferenciu OSN o zmene klímy (COP26) a na potrebu globálnych opatrení v oblasti klímy požaduje, aby ropa, uhlie a plyn v arktickej oblasti zostali nevyťažené.

Borrell v tejto súvislosti uviedol, že Arktída sa rýchlo mení v dôsledku vplyvu globálneho otepľovania, zvýšenej konkurencie v oblasti prírodných zdrojov a geopolitickej rivality. "Tento vývoj ukazuje, že Únia musí v širšom zmysle definovať svoje geopolitické záujmy, aby podporovala stabilitu, bezpečnosť a mierovú spoluprácu v Arktíde," vysvetlil.

Podľa slov eurokomisára pre životné prostredie Virginijusa Sinkevičiusa arktický región sa otepľuje trikrát rýchlejšie ako zvyšok planéty, pričom topenie ľadu a rozmrazovanie permafrostu v Arktíde ešte viac urýchľuje zmeny klímy.

Vízia EÚ je zaistiť "bezpečnú, stabilnú, udržateľnú, mierovú a prosperujúcú Arktídu". Komisia uviedla, že EÚ ako hlavný hospodársky hráč má zodpovednosť za globálny udržateľný rozvoj, a to aj v arktickom regióne, a za živobytie jeho obyvateľov a pôvodných obyvateľov. Únia má významný vplyv na Arktídu najmä prostredníctvom svojej environmentálnej stopy a dopytu po zdrojoch a výrobkoch.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Európska zelená dohoda bude stredobodom záujmu EÚ v oblasti Arktídy spolu s novým prístupom k udržateľnému modrému hospodárstvu podporovaným prostredníctvom vedy, inovácií a regionálnych investícií.

Únia chce posilňovať svoju angažovanosť v Arktíde pomocou viacerých kľúčových cieľov: prispievať k mierovému a konštruktívnemu dialógu a medzinárodnej spolupráci s cieľom udržať bezpečnosť a stabilitu Arktídy; prijať opatrenia na riešenie ekologických, sociálnych, ekonomických a politických dôsledkov zmeny klímy a zhoršovania životného prostredia; podporovať komplexný a udržateľný rozvoj arktických regiónov v prospech súčasných obyvateľov a budúcich generácií s dôrazom na potreby pôvodného obyvateľstva, žien a mladých ľudí a investovaním do pracovných miest zameraných na budúcnosť.

"EÚ má zásadný záujem na podpore mnohostrannej spolupráce v Arktíde. Na základe svojich hodnôt a zásad bude spolupracovať so všetkými kľúčovými partnermi a zainteresovanými stranami v Arktíde i mimo nej, pričom zohľadní spoločnú zodpovednosť za prácu v záujme bezpečného, udržateľného, prosperujúceho a mierového regiónu. Je to v spoločnom záujme celého sveta," uvádza sa v oficiálnom dokumente eurokomisie.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)