Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ chce novou stratégiou účinnejšie bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stratégia na roky 2021 – 2025 je zameraná na predchádzanie trestnej činnosti, postavenie obchodníkov s ľuďmi pred súd, ochranu obetí obchodovania s ľuďmi a posilnenie ich postavenia.

Brusel 14. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu v rámci novej päťročnej stratégie EÚ na boj proti organizovanej trestnej činnosti predstavila aj stratégiu v oblasti boja proti obchodovaniu s ľuďmi.

Stratégia na roky 2021 – 2025 je zameraná na predchádzanie trestnej činnosti, postavenie obchodníkov s ľuďmi pred súd, ochranu obetí obchodovania s ľuďmi a posilnenie ich postavenia.

Komisia pripomenula, že v rokoch 2017 - 2018 bolo v EÚ viac ako 14.000 registrovaných obetí tohto druhu zločinu. V celosvetovom meradle obchodníci s ľuďmi dosahujú podľa odhadov ročný zisk vo výške 29,4 miliardy eur. Obete nelegálneho obchodovania s ľuďmi sú najmä ženy a deti a väčšinou ide o prípady sexuálneho vykorisťovania.

Obchodníci s ľuďmi čoraz viac presúvajú svoju činnosť do online prostredia a pandémia koronavírusu ukázala, že takéto krízy vytvárajú podmienky na ešte intenzívnejšie vykorisťovanie.

Podpredseda EK pre podporu európskeho spôsobu života Margaritis Schinas v tejto súvislosti uviedol, že boj proti obchodovaniu s ľuďmi je súčasťou širšieho úsilia o budovanie Európy, ktorá chráni ľudí. "V rámci novej stratégie prijímame trojstupňový prístup založený na súbežnom využití právnych predpisov, politickej a operačnej podpory a financovania s cieľom znížiť dopyt, prerušiť túto ohavnú trestnú činnosť a posilniť postavenie jej obetí," uviedol pre médiá.

Stratégia EK nadväzuje na existujúci právny a politický rámec EÚ a smernicu na boj proti obchodovaniu s ľuďmi. Komisia bude naďalej podporovať členské štáty pri vykonávaní tejto smernice a v prípade potreby navrhne jej revízie s cieľom zabezpečiť jej vhodnosť na daný účel.

Nová stratégia sa zameriava na viacero aspektov. Pri znižovaní dopytu, ktorý podporuje obchodovanie s ľuďmi, EK posúdi možnosť zaviesť minimálne pravidlá EÚ, ktorými sa kriminalizuje využívanie služieb založených na vykorisťovaní obetí obchodovania s ľuďmi. Zváži tiež posilnenie smernice o sankciách voči zamestnávateľom a navrhne právne predpisy v oblasti správy a riadenia spoločností s cieľom pomôcť pri predchádzaní nútenej práci.

V snahe rozložiť obchodné modely obchodníkov s ľuďmi bude EK viesť dialóg s internetovými spoločnosťami, aby obmedzila využívanie online platforiem na nábor a vykorisťovanie obetí. Komisia podporí aj odbornú prípravu pracovníkov orgánov presadzovania práva a justičných orgánov v oblasti odhaľovania a riešenia prípadov obchodovania s ľuďmi.

V oblasti ochrany a podpory obetí chce EK s osobitným zameraním na ženy a deti zlepšiť ich včasnú identifikáciu a ich usmernenie na ďalšiu pomoc a ochranu, podporiť programy na posilnenie postavenia obetí a uľahčiť ich opätovnú integráciu do spoločnosti. Komisia bude financovať aj odbornú prípravu zameranú na rodový prístup a potreby detí s cieľom pomôcť polícii, sociálnym pracovníkom, príslušníkom pohraničnej stráže či zdravotníckemu personálu odhaľovať obete.

Veľký význam má aj podpora medzinárodnej spolupráce, lebo až polovicu obetí identifikovaných v EÚ tvoria občania krajín, ktoré nie sú členmi Únie, a preto kľúčom na riešenie problému obchodovania s ľuďmi je spolupráca s medzinárodnými partnermi.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)