Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

EÚ chce otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom 25. júna

Ilustračná snímka Foto: TASR

Získanie formálneho súhlasu so vstupom do EÚ by bolo veľkým impulzom najmä pre Ukrajinu, ktorá sa už tretí rok bráni voči ruskej agresii.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 21. mája (TASR) - Európska únia chce otvoriť formálne prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom 25. júna - v deň, keď sa šéfovia vlád a štátov stretnú na summite EÚ v Bruseli. Podľa týždenníka Politico informuje spravodajca TASR v Bruseli.

Politico pripomenul, že lídri EÚ otvorili dvere Ukrajine a Moldavsku na summite vlani v decembri. Právny postup potrebný na začatie samotných rozhovorov o členstve s Kyjevom a Kišiňovom sa však o niekoľko mesiacov odložil, a to aj kvôli maďarskej opozícii voči členstvu Ukrajiny a obavám, že rozšírenie EÚ sa môže stať hlavnou témou kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu.

Týždenník s odvolaním sa na piatich nemenovaných diplomatov z prostredia EÚ však v utorok upozornil, že k otvoreniu prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom by malo dôjsť 25. júna, počas zasadnutia Európskej rady.

Získanie formálneho súhlasu so vstupom do EÚ by bolo veľkým impulzom najmä pre Ukrajinu, ktorá sa už tretí rok bráni voči ruskej agresii.

Maďarsko však podľa Politico zostáva aj naďalej prekážkou, podobne ako počas decembrového summitu. Budapešť okrem iného tvrdí, že má nevyriešené problémy týkajúce sa postavenia maďarskej menšiny na Ukrajine. Kyjev sa však už zapojil do intenzívnych bilaterálnych diskusií s Budapešťou, aby vyriešil tieto obavy. Ukrajinská strana navrhla opatrenia vo všetkých 11 okruhoch, na ktoré upozornilo Maďarsko, a teraz čaká na odpoveď Budapešti.

Maďarsko od 1. júla prevezme polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ a podľa Politico Viktor Orbán zrejme nebude chcieť, aby otázka pristúpenia Ukrajiny zatienila šesťmesačné maďarské "šéfovanie" EÚ.

Okrem Maďarska však šance Ukrajiny môže pribrzdiť aj Holandsko, ktoré sa dočkalo novej vládnej koalície s populistickou Stranou slobody (PVV) ako jej najsilnejšou zložkou, a tá je proti rozširovaniu Únie. Nová vláda sa však zatiaľ nedohodla na budúcom premiérovi a nie je isté, či 25. júna, v deň otvorenia prístupových rokovaní, už bude úradovať.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)