Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

EÚ chce pomôcť Moldavsku, ktoré tiež trpí vojnou na Ukrajine

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Český šéf diplomacie Jan Lipavský v Bruseli skonštatoval, že Moldavsko má veľmi slabú ekonomiku a pre zahraničnú politiku Českej republiky je jednou z priorít pomáhať tejto krajine.

Brusel 21. marca (TASR) - Európska únia dala v pondelok prísľub Moldavsku, že mu pomôže riešiť situáciu, v ktorej sa táto krajina ocitla po ruskej invázii na Ukrajinu. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

Korčok potvrdil, že ministerských rokovaní v Bruseli sa zúčastnil aj šéf moldavskej diplomacie Nicolae Popescu. Pripomenul, že Moldavsko dlhodobo trpí politikou Ruska, ktoré cez svoj vplyv v separatistickom Podnestersku ohrozuje moldavskú územnú integritu a suverenitu.

"Moldavsko, na hraniciach s Ukrajinou, je podľa počtu obyvateľov najviac zaťažené veľkou utečeneckou vlnou a nachádza sa v zložitej situácii," vysvetlil Korčok. Dodal tiež, že Ruská federácia túto krajinu dotlačila k dohode o dodávkach plynu, ktorá je z hľadiska cien dlhodobo neudržateľná.

Šéf slovenskej diplomacie zároveň ocenil, že Moldavsko má proeurópsku vládu, ktorá je odhodlaná realizovať potrebné zmeny a reformy, ale v súčasnosti čelí mimoriadne zložitej situácii. "Sme im ale odhodlaní pomáhať," odkázal.

Korčok za mimoriadnu vec označil, že EÚ prepojila svoju elektrickú prenosovú sústavu s Ukrajinou a Moldavskom. Vníma to ako jeden z následkov vojny na Ukrajine, že EÚ zrazu rieši mnohé otázky v energetickej oblasti.

"Je tu obrovská mobilizácia zdrojov, vytvára sa platforma, pod vedením Nemecka a Rumunska, ktorej súčasťou bude aj Slovensko, aby sa mobilizovali zdroje, ktoré táto krajina potrebuje pre financovanie základných služieb štátu, ale aj na riešenie obrovského tlaku, ktorí predstavujú utečenci z Ukrajiny," opísal situáciu.

Český šéf diplomacie Jan Lipavský v Bruseli skonštatoval, že Moldavsko má veľmi slabú ekonomiku a pre zahraničnú politiku Českej republiky je jednou z priorít pomáhať tejto krajine. Spresnil, že pomoc je zameraná hlavne na riešenie tlaku vyvolaného utečencami z Ukrajiny.
Na snímke z 20. decembra 2021 minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský počas tlačovej konferencie s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivanom Korčokom v Bratislave.
Foto: TASR - Dano Veselský

"Pripravujeme spoločnú misiu so slovenskými a rakúskymi ministrami zahraničných vecí do Moldavska, aby sme vyjadrili solidaritu a pozreli sa na praktické riešenie problémov," uviedol Lipavský.

Podľa jeho slov sa v Bruseli hovorí aj o eurointegračných ašpiráciách Moldavska. Po ruskej invázii nielen Ukrajina, ale aj Moldavsko a Gruzínsko požiadali EÚ o urýchlenie procesu, ktorý by im zabezpečil štatút kandidátskych krajín na členstvo v Únii.

spravodajca TASR Jaromír Novak