Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ chce konfiškovať majetky ruským a bieloruským oligarchom

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders upozornil, že koordinácia na tejto úrovni umožní trestné stíhanie ruských a bieloruských oligarchov v Únii uvedených na sankčnom zozname.

Brusel 18. marca (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok večer oznámila, že jej nová pracovná skupina pre "zmrazenie a konfiškáciu", zriadená s cieľom zabezpečiť koordináciu na úrovni EÚ pri uplatňovaní sankcií proti ruským a bieloruským oligarchom uvedeným na sankčnom zozname, zintenzívnila svoju činnosť na medzinárodnej úrovni. Bude spolupracovať s novovytvorenou pracovnou skupinou s názvom "Ruské elity, zástupcovia a oligarchovia" (REPO), informuje spravodajca TASR.

V rámci skupiny REPO Únia pôsobí spolu s krajinami G7 - Kanadou, Francúzskom, Nemeckom, Talianskom, Japonskom, Spojeným kráľovstvom, Spojenými štátmi a Austráliou.

Podľa vyhlásenia EK na zaistenie účinnosti sankcií prijatých na oboch stranách Atlantiku je nevyhnutná spolupráca medzi pracovnou skupinou pre "zmrazenie a konfiškáciu" a medzinárodnou skupinou REPO.

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders upozornil, že koordinácia na tejto úrovni umožní trestné stíhanie ruských a bieloruských oligarchov v Únii uvedených na sankčnom zozname. "Takéto iniciatívy sú nevyhnutné na dosiahnutie rýchleho zmrazenia a konfiškácie majetku vo vlastníctve jednotlivcov a subjektov, na ktoré sa vzťahujú sankcie," vysvetlil komisár v správe pre médiá.

Podľa jeho slov treba pokračovať v zintenzívnení spoločnej práce na identifikácii oligarchov, ktorí pomáhajú financovať alebo organizovať vojnové akcie na Ukrajine, alebo vykonávajú nelegálne aktivity na území Únie.

Eurokomisárka pre finančné služby, finančnú stabilitu a úniu kapitálových trhov Mairead McGuinnessová spresnila, že tieto kombinované opatrenia majú významný vplyv a vedú k tomu, že ruská ekonomika je "vo voľnom páde". Pripomenula, že ministri spravodlivosti a financií skupiny G7 sa zaviazali k identifikácii sankcionovaných subjektov a jednotlivcov uvedených v rôznych daňových jurisdikciách.

"Ťažiskom našej práce je zastaviť prúdenie peňazí do ruskej vojnovej mašinérie. Bohatí oligarchovia podporujúci ruskú vojnovú mašinériu musia vedieť, že v EÚ ani inde nenájdu žiadne bezpečné útočisko,"
odkázala McGuinnessová.

Európska komisia zriadila pracovnú skupinu pre zmrazenie a konfiškáciu (majetkov sankcionovaných osôb) s cieľom zabezpečiť účinné vykonávanie sankcií EÚ proti ruským a bieloruským oligarchom uvedeným na spoločnom sankčnom zozname vo všetkých členských krajinách eurobloku. Pracovná skupina sa skladá zo zástupcov eurokomisie, národných kontaktných miest z každého členského štátu, agentúr Eurojust a Europol a ak to bude potrebné, aj z iných agentúr a orgánov EÚ.

Prvé zasadnutie pracovnej skupiny pre zmrazenie a konfiškáciu sa uskutočnilo 11. marca a predsedal mu eurokomisár Reynders.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)