Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ dá 2,5 milióna eur na podporu utečencov v Bosne a Hercegovine

Migranti sa zohrievajú pri ohni v dočasnom stanovom príbytku v prijímacom stredisku pre utečencov Lipa pri meste Bihač na severozápade Bosny a Hercegoviny v piatok 8. januára 2021, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Tieto osoby sú s blížiacou sa zimou vystavené mrazom a mnohým ďalším rizikám, pričom osobitnú pozornosť si vyžaduje situácia maloletých utečencov bez sprievodu dospelých.

Brusel 3. decembra (TASR) - Európska únia vyčlenila dodatočnú humanitárnu pomoc vo výške 2,5 milióna eur na podporu zraniteľných utečencov a migrantov v Bosne a Hercegovine.

Uviedla to v piatok Európska komisia. Zároveň upozornila, že zatiaľ čo mnoho utečencov a migrantov je ubytovaných v zariadeniach financovaných Európskou úniou, odhaduje sa, že viac ako 1000 ľudí sa nachádza mimo týchto dočasných ubytovacích zariadení a s obmedzeným prístupom k základným službám. Tieto osoby sú s blížiacou sa zimou vystavené mrazom a mnohým ďalším rizikám, pričom osobitnú pozornosť si vyžaduje situácia maloletých utečencov bez sprievodu dospelých.

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v tejto súvislosti uviedol, že v Bosne a Hercegovine uviazlo približne 4000 utečencov a migrantov, z ktorých mnohí prespávajú vonku a potrebujú prístrešie, jedlo, vodu, hygienu, zdravotnú starostlivosť, ochranu i oblečenie.

"Na riešenie týchto potrieb je EÚ pripravená pokračovať v poskytovaní humanitárnej pomoci. Dôstojnosť a bezpečnosť všetkých osôb, najmä tých najzraniteľnejších, je potrebné vždy zabezpečiť a chrániť. Humanitárni partneri potrebujú plný prístup k ľuďom v núdzi, nech sú kdekoľvek," opísal komisár Lenarčič situáciu v správe pre médiá.

Podľa jeho slov vyčlenených 2,5 milióna eur podporí najmä ochranu detí a maloletých utečencov bez sprievodu dospelých, a to tak v záchytných centrách, ako aj mimo nich. Financie sa použijú i na riešenie zdravotnej starostlivosti, ktorú zhoršila pandémia ochorenia COVID-19, vrátane psychosociálnej podpory a pomoci v oblasti duševného zdravia.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)