Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ dala Gruzínsku varovanie pre zhoršujúci sa stav Saakašviliho

Na archívnej snímke väznený gruzínsky exprezident Michail Saakašvili. Foto: TASR/AP

Saakašvili - 55-ročný prozápadný reformátor - bol zatknutý v roku 2021 - len niekoľko dní po svojom tajnom návrate z exilu do vlasti.

Tbilisi 28. februára (TASR) - Členské štáty Európskej únie v pondelok vydali oficiálne diplomatické varovanie gruzínskym lídrom v súvislosti so zhoršujúcim sa zdravotným stavom väzneného exprezidenta Michaila Saakašviliho.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že Saakašvili minulý týždeň obvinil štátom určených lekárov, že ho odmietajú liečiť a sú súčasťou údajného sprisahania s cieľom "zabiť" ho.

V reakcii na vývoj Saakašviliho prípadu všetkých 27 členských štátov EÚ podalo gruzínskemu ministrovi spravodlivosti oficiálny diplomatický "demarš", informoval veľvyslanec EÚ v Gruzínsku Pawel Herczyňski.

"Sme veľmi znepokojení správami o jeho zhoršujúcom sa zdravotnom stave," povedal Herczyňski.

Saakašvili - 55-ročný prozápadný reformátor - bol zatknutý v roku 2021 - len niekoľko dní po svojom tajnom návrate z exilu do vlasti.

Od minulého roka je v nemocnici, kam ho previezli po tom, ako 50 dní odmietal jedlo na protest proti svojmu zadržaniu, ktoré je aj podľa viacerých organizácií na ochranu práv politicky motivované.

Skupina lekárov z USA pred časom uviedla, že Saakašvili trpí viacerými ochoreniami, ktoré sú dôsledkom "mučenia" vo väzbe.

Lekár Giorgi Grigolia z rady lekárov zriadenej gruzínskym ombudsmanom pre ľudské práva v pondelok uviedol, že Saakašvili, ktorý kedysi vážil 115 kilogramov, od svojho uväznenia v roku 2021 schudol viac ako 50 kilogramov a že "nedostáva náležitú lekársku starostlivosť".

Americký toxikológ David Smith zasa vlani vyhlásil, že testmi sa zistilo, že Saakašvili bol počas pobytu vo väzení vystavený otrave ťažkými kovmi.

Gruzínska vláda naďalej trvá na tom, že Saakašvilimu sa poskytuje primeraná starostlivosť a že jeho práva sú chránené.

Saakašvili, ktorý zastával post prezidenta v rokoch 2004-13, bol v roku 2018 v neprítomnosti odsúdený za zneužitie právomocí na šesť rokov väzenia.

Rada Európy vyzvala na politikovo prepustenie a označila ho za "politického väzňa". Amnesty International označila zaobchádzanie s ním za "zjavnú politickú pomstu".

Vlani v marci Gruzínsko podalo žiadosť o členstvo v EÚ. Európska rada rokovala o žiadosti v júni 2022 a uviedla, že je pripravená udeliť Gruzínsku štatút kandidátskej krajiny, keď sa vyriešia priority stanovené v stanovisku Európskej komisie k jeho žiadosti o členstvo v EÚ.