Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Darcovská konferencia v Bruseli získala pre Albánsko vyše miliardy eur

Albánsko zasiahlo 26. novembra 2019 silné zemetrasenie s magnitúdou 6,4, Foto z archívu. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Presahuje to moje najdivokejšie predstavy, uviedol s odkazom na prisľúbenú finančnú pomoc albánsky premiér.

Brusel 17. februára (TASR) - Vyše miliardy eur sa v pondelok večer v Bruseli v prospech Albánska zaviazali vyzbierať medzinárodní darcovia. Odznelo na darcovskej konferencii, ktorú pripravila Európska komisia z podnetu svojej šéfky Ursuly von der Leyenovej.

Albánsko, jedna z najchudobnejších európskych krajín, bolo vlani v novembri zasiahnuté zemetrasením s magnitúdou 6,4. Podľa oficiálnych údajov o život prišlo 51 ľudí, 17.000 osôb zostalo bez strechy nad hlavou a materiálne škody sa vyšplhali na sumu vyše jednej miliardy eur, pričom škody súvisiace so spomalením hospodárskeho rastu krajiny sa ešte len odhadujú.

Tlačová agentúra AP spresnila, že Európska únia a jej členské štáty sa zaviazali venovať na obnovu zničenej krajiny 400 miliónov eur. Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák na konferencii oznámil pomoc Slovenska vo výške 250.000 eur.

K darcom sa pridali aj krajiny mimo EÚ ako Spojené štáty, Kanada, Izrael a tiež OSN a Svetová banka.

"Prekonali sme stanovené ciele pre zabezpečenie obnovy," uviedla von der Leyenová po skončení konferencie s odkazom na záväzky darcov v celkovej výške 1,15 miliardy eur.

Albánsky premiér Edi Rama, ktorý pred konferenciou priznal, že ak sa nepodarí vyzbierať aspoň 400 miliónov eur, jeho krajina bude mať problém s rekonštrukčnými prácami a obnovovaním škôd, po skončení podujatia netajil radosť. "To presahuje moje najdivokejšie predstavy," uviedol s odkazom na prisľúbenú finančnú pomoc.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)