Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Do platnosti vstúpila dohoda o partnerstve EÚ s Arménskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Má dosah na reformy v oblasti právneho štátu, dodržiavania ľudských práv, budovania nezávislého súdneho systému či zvyšovania efektívnosti verejných inštitúcií.

Brusel 1. marca (TASR) - Od 1. marca plne vstúpila do platnosti komplexná a rozšírená dohoda o partnerstve medzi EÚ a Arménskom (CEPA). Umožnila to ratifikácia dohody Arménskom, všetkými členskými štátmi EÚ a Európskym parlamentom, oznámila v pondelok Európska komisia (EK).

CEPA poskytuje EÚ a Arménsku rámec pre spoluprácu v mnohých oblastiach: od posilňovania demokracie, vlády zákona a ľudských práv, až po vytváranie pracovných miest a obchodných príležitostí, zlepšovania právnych predpisov, verejnej bezpečnosti, zabezpečenia čistejšieho životného prostredia a lepšie vzdelávanie a príležitosti na výskum.

Z pohľadu EÚ má táto bilaterálna agenda prispieť k posilneniu vzťahov s krajinami Východného partnerstva.

Eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi zdôraznil, že EÚ stojí pri Arménsku, ktoré momentálne prechádza ťažkým obdobím. Podľa jeho slov nadobudnutie platnosti CEPA umožní posilniť spoluprácu oboch strán v oblasti hospodárstva, infraštruktúry, digitalizácie a zelenej transformácie ako prioritných oblastí.

Dohoda bola podpísaná v novembri 2017 a jej podstatné časti sa predbežne vykonávajú od 1. júna 2018. Zohráva dôležitú úlohu pri modernizácii Arménska, najmä prostredníctvom aproximácie právnych predpisov s normami EÚ v mnohých odvetviach. Má dosah na reformy v oblasti právneho štátu, dodržiavania ľudských práv, budovania nezávislého súdneho systému či zvyšovania efektívnosti verejných inštitúcií.