Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Do prevádzky uviedli zmodernizovaný Schengenský informačný systém

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Obnovený SIS je základom najvyspelejšieho systému riadenia hraníc na svete.

Brusel 7. marca (TASR) - Od utorka je v Európe v prevádzke modernizovaný Schengenský informačný systém (SIS), najväčší systém zdieľania informácií pre bezpečnosť a riadenie hraníc v Európe. Informuje o tom spravodajca TASR.

SIS poskytuje informácie o hľadaných alebo nezvestných osobách, štátnych príslušníkoch tretích krajín bez zákonného práva na pobyt v EÚ a stratených alebo ukradnutých predmetoch (autá, strelné zbrane, lode, doklady totožnosti).

Obnovený SIS je základom najvyspelejšieho systému riadenia hraníc na svete. Spolu so systémom vstupu/výstupu (EES) a Európskym systémom cestovných informácií a povolení (ETIAS) bude SIS súčasťou európskej architektúry interoperability.

Modernizovaný SIS zahŕňa nové kategórie záznamov, biometrické údaje, ako sú odtlačky dlaní, odtlačky prstov a záznamy o DNA pre nezvestné osoby, a ďalšie nástroje na boj proti zločinu a terorizmu. Jeho aktualizácia umožní aj preventívne varovania na ochranu zraniteľných osôb a odrádzanie od nelegálnej migrácie.

Prostredníctvom SIS sa budú zdieľať nové kategórie varovaní a viac údajov, čím sa zabezpečí, že vnútroštátne orgány budú mať k dispozícii úplnejšie a spoľahlivejšie informácie. Zaviedli sa jasnejšie pravidlá a zlepšené štruktúry na výmenu informácií prostredníctvom národných kontaktných miest (kancelárií SIRENE).

Nové varovania v rámci vyšetrovania umožnia vnútroštátnym orgánom zbierať cielené informácie o podozrivých zo závažnej trestnej činnosti alebo terorizmu. V SIS budú uložené ich identifikačné doklady, informácie o autách, ktoré používajú.

Vnútroštátne orgány budú môcť v systéme vydávať preventívne upozornenia na ochranu určitých kategórií zraniteľných osôb (deti ohrozené únosom, potenciálne obete terorizmu, obchodovania s ľuďmi, rodovo podmieneného násilia alebo ozbrojeného konfliktu), okrem už existujúcich záznamov o nezvestných osobách.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Nový SIS obsahuje aj ďalšie nástroje na predchádzanie nelegálnej migrácii a odrádzanie od nej. Rozhodnutia o návrate budú súčasťou informácií zdieľaných v systéme s cieľom zlepšiť ich účinné presadzovanie. Od členských štátov sa bude vyžadovať, aby vytvorili záznam v SIS vždy, keď vydajú rozhodnutie o návrate štátneho príslušníka tretej krajiny bez zákonného práva na pobyt v EÚ. To umožní sledovať, či navrátilec skutočne opustí územie EÚ.

Policajný úrad EÚ (Europol) a národné imigračné orgány majú odteraz prístup ku všetkým kategóriám výstrah v SIS. Operačným tímom Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) bol tiež udelený prístup do SIS.

Modernizovaný Schengenský informačný systém má prísne požiadavky na kvalitu a ochranu údajov - obsahuje iba údaje o hľadaných ľuďoch a veciach v krajinách EÚ a krajinách pridružených k Schengenu.

K 7. marcu 2023 bol modernizovaný SIS funkčný v 30 krajinách Európy (26 členských štátov EÚ a krajiny pridružené k Schengenu). V lete sa ráta aj s pripojením Cypru.

Pôvodný SIS vznikol v roku 1995 po zrušení kontrol na vnútorných hraniciach v EÚ.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)