Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ: Do súťaže Ceny Karola Veľkého pre mádež sa dá zapojiť do 22.2.

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Spomedzi 27 národných finalistov, ktorých potom nominujú národné poroty členských krajín EÚ, vyberie europarlament v máji 2021 troch víťazov, a to za minulý rok aj za rok 2021.

Brusel 1. februára (TASR) - Európsky parlament (EP) v pondelok oznámil, že termín prihlášok pre mladých Európanov súťažiacich o Cenu Karola Veľkého pre mládež bol predĺžený do 22. februára 2021.

Europarlament každý rok spoločne s nadáciou Ceny Karola Veľkého v Aachene udeľuje Cenu Karola Veľkého za projekty, ktoré zapájajú ľudí z viacerých európskych krajín. Projekty s "európskou dimenziou" môžu do tejto súťaže prihlasovať mladí Európania vo veku od 16 do 30 rokov.

Spomedzi 27 národných finalistov, ktorých potom nominujú národné poroty členských krajín EÚ, vyberie europarlament v máji 2021 troch víťazov, a to za minulý rok aj za rok 2021. Víťazi dostanú finančnú odmenu v hodnote 7500, 5000 alebo 2500 eur určenú na ďalšie rozvíjanie ich aktivít.

Ak to epidemiologické podmienky dovolia, slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční v máji v nemeckom meste Aachen a budú naň pozvaní zástupcovia všetkých vlaňajších aj tohoročných 27 národných projektov, ktoré sa dostali do finále.

Do súťaže o Cenu Karola Veľkého pre mládež je možné prihlásiť projekty, ktoré spĺňajú nasledovné kritériá: podporujú európske a medzinárodné porozumenie; pomáhajú rozvíjať spoločnú európsku identitu a integráciu; slúžia ako model pre mladých ľudí v Európe a poskytujú praktické príklady spolunažívania Európanov.

Za rok 2020 postúpil zo Slovenska do finále ceny Slovenský skauting, ktorý v rámci vlaňajšej predvolebnej kampane "tentorazidemvoliť" a projektu MEMS Slovakia (My Europe My Say) informoval mladých ľudí o EÚ a dôležitosti zúčastniť sa na voľbách do Európskeho parlamentu.

V roku 2019 boli hlavným víťazom ceny tvorcovia rozhlasovej relácie pre mladých Europhonica IT z Talianska. Druhé miesto získal fínsky projekt Your European Citizenship, v rámci ktorého mohli ľudia spoznať iné európske kultúry a naučiť sa, ako funguje rozhodovací proces na úrovni EÚ. Na treťom mieste sa umiestnilo združenie Moslimovia proti antisemitizmu z Rakúska.

Podrobné pravidlá súťaže aj prihlasovací formulár sú zverejnené na webstránke: https://www.europarl.europa.eu/charlemagneyouthprize/sk/introduction. html.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)