Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

EÚ monitoruje šírenie eboly v Konžskej demokratickej republike

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP Photo

Do tejto africkej krajiny boli vyslaní humanitárni experti Európskej komisie.

Brusel 13. augusta (TASR) - Európska únia pozorne monitoruje vývoj novej vlny epidémie eboly v Konžskej demokratickej republike (KDR), vyhlásil v pondelok eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis.

Komisár, ktorý sa počas uplynulého víkendu stretol s generálnym riaditeľom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedrosom Adhanomom Gebrejesusom, uviedol, že Únia poskytuje maximálnu podporu úradom KDR, aby zabránila ďalšiemu rozširovaniu nebezpečného vírusu.

"Naši humanitárni odborníci sú priamo v teréne v postihnutých oblastiach a tvrdo pracujú, v súčinnosti s ostatnými stranami, ktoré sa tiež rozhodli zareagovať na túto núdzovú situáciu. Nemôžeme byť a nebudeme spokojní so šírením vírusu ebola, neznižujeme mieru našej ostražitosti." uviedol Stylianidis, podľa ktorého bude Únia pomáhať v boji proti ebole tak dlho, ako to bude potrebné.

Obe strany - EÚ aj WHO - súhlasili s tým, že zostanú v neustálom kontakte ohľadne monitorovania vývoja epidémie eboly v konžskej provincii Severné Kivu. EÚ zmobilizovala svoju núdzovú pomoc už od 1. augusta, keď Konžská demokratická republika ohlásila nové prepuknutie epidémie.

Do tejto africkej krajiny boli vyslaní humanitárni experti Európskej komisie. V rámci ôsmich letov bol prevezený odborný personál a zdravotnícke potreby a zariadenia do mesta Beni, ktoré sa nachádza v oblasti najviac postihnutej epidémiou.


spravodajca TASR Jaromír Novak