Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb má silnejší mandát

Na snímke vlajky Európskej únie vejú pred sídlom Európskej únie v Bruseli, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa vyjadrenia eurokomisárky pre zdravie a bezpečnosť potravín Stelly Kyriakidisovej posilnenie mandátu ECDC znamená ďalší dôležitý krok pre vybudovanie zdravotnej únie.

Brusel 30. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) privítala v utorok dohodu o posilnenej úlohe Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), ktorú v pondelok večer dosiahli vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) a Rady EÚ.

Revidovaný mandát ECDC umožní agentúre zohrávať výraznejšiu úlohu pri podpore EÚ a jej členských štátov v oblastiach zdravotného dohľadu, včasného varovania, pripravenosti a reakcie na budúce zdravotné krízy.

"Čelíme teraz ďalšej tvrdej vlne pandémie, ale musíme sa pozerať dopredu a plánovať budúcnosť. Pandémia koronavírusu ukázala, že potrebujeme lepší prehľad o cezhraničných zdravotných hrozbách, aktuálne akčné plány a lepšiu koordináciu. Silnejší mandát pre ECDC je správny krok týmto smerom," uviedol slovinský minister zdravotníctva Janez Poklukar. Slovinsko zastáva polročné predsedníctvo v Rade EÚ.

Podľa vyjadrenia eurokomisárky pre zdravie a bezpečnosť potravín Stelly Kyriakidisovej posilnenie mandátu ECDC znamená ďalší dôležitý krok pre vybudovanie zdravotnej únie. "Od vypuknutia pandémie je Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb v popredí nášho spoločného úsilia riešiť túto bezprecedentnú situáciu. Poskytuje včasné a jasné hodnotenia rizík, mapy na uľahčenie bezpečného voľného pohybu, sleduje nové ohniská vírusov v EÚ a odporúča opatrenia na ich kontrolu. Bez tejto práce by koordinácia na úrovni EÚ nebola taká silná, ako je dnes," vysvetlila komisárka.

Dohoda medzi inštitúciami EÚ znamená najmodernejší možný dohľad nad budúcimi ohniskami, lepšiu spoločnú pripravenosť a plánovanie reakcie s členskými štátmi, prísnejšie poradenstvo počas núdzových situácií a väčšiu podporu členským štátom vo všetkých fázach krízového manažmentu v oblasti zdravia. A to aj prostredníctvom stálej pracovnej skupiny EÚ pre zdravie, ktorá bude vždy v pohotovosti a pripravená na nasadenie v teréne.

Kyriakidisová zároveň upozornila, že nemožno hovoriť o silnom centre pre prevenciu a kontrolu chorôb bez prísnych pravidiel EÚ pre cezhraničné zdravotné hrozby a bez posilneného Európskeho úradu pre pripravenosť a reakciu na núdzové situácie v oblasti zdravia (HERA). Túto časť "skladačky" podľa nej ešte treba dokončiť a hlavne čo najskôr dosiahnuť politickú dohodu o všetkých návrhoch zdravotnej únie, ktoré už predložila eurokomisia.

spravodajca TASR Jaromír Novak