Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

EÚ finančne podporí ICC,aby uľahčila vyšetrovanie zločinov na Ukrajine

Ukrajinský zranený vojak a zranená civilistka čakajú na lekárske ošetrenie v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v utorok 7. júna 2022. Foto: TASR/AP

EÚ je tiež pripravená podporiť vyšetrovanie, napríklad odbornými znalosťami, akými sú súdni experti, vybavenie alebo možnosti odbornej prípravy.

Brusel 8. júna (TASR) - Európska komisia (EK) spustila v stredu nový projekt na podporu vyšetrovacích kapacít Medzinárodného trestného súdu (ICC) so sídlom v Haagu. Týmto spôsobom by sa mali posilniť kapacity ICC, aby sa uľahčilo vyšetrovanie vojnových zločinov páchaných na Ukrajine ruskými inváznymi vojskami. Na základe tlačovej správy EK o tom informuje spravodajca TASR.

Komisia venuje na uvedený projekt 7,25 milióna eur. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v tejto súvislosti zdôraznil, že páchatelia ohavných vojnových zločinov na Ukrajine nemôžu zostať nepotrestaní.

Finančná podpora EÚ pomôže pri ďalšom rozšírení infraštruktúry potrebnej na ukladanie a spracovanie údajov a na vybudovanie dodatočných analytických a forenzných kapacít pre nové typy dôkazov vrátane digitálnych.

Koncom apríla sa Agentúra EÚ pre justičnú spoluprácu v trestných veciach (Eurojust) a ICC dohodli, že spoja sily a zúčastnia sa na práci Spoločného vyšetrovacieho tímu EÚ. V súčasnosti zhromažďujú informácie o možných vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti.

Muž kráča vedľa ťažko poškodených budov a zničených áut po ruských útokoch v Bachmute v Doneckej oblasti na východnej Ukrajine v utorok 24. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Spoločný vyšetrovací tím EÚ (JIT) bol vytvorený s Poľskom, Litvou a Ukrajinou s podporou Eurojustu a Europolu. Nedávno sa členmi JIT stali aj Estónsko, Lotyšsko a Slovensko. Očakáva sa, že k JIT sa pripoja aj ďalšie členské štáty eurobloku.

Poradná misia Európskej únie (EUAM), ktorá bola na Ukrajine už pred vojnou, pomôže ukrajinskému generálnemu prokurátorovi pri poskytovaní výcviku a prevzatí vybavenia na zabezpečenie bezpečného vyšetrovania a zhromažďovania dôkazov, ktoré majú byť predložené Medzinárodnému trestnému súdu.

Ukrajinská generálna prokuratúra, 13 členských štátov EÚ a Úrad prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) začali vyšetrovanie vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných na Ukrajine. Ukrajinská prokuratúra zriadila osobitnú webovú stránku, na ktorej žiada občanov, aby takéto zločiny registrovali a dokumentovali.

EÚ je tiež pripravená podporiť vyšetrovanie, napríklad odbornými znalosťami, akými sú súdni experti, vybavenie alebo možnosti odbornej prípravy.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)