Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ finančne pomôže armádam Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska

Ukrajinský vojak hliadkuje neďaleko frontovej línie v ukrajinskom meste Novoluhansk, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podľa vyhlásenia Rady EÚ pomoc vo výške presahujúcej 50 miliónov eur bude poskytnutá na žiadosť spomínaných krajín.

Brusel 2. decembra (TASR) - Európska únia vo štvrtok schválila finančnú podporu na posilnenie obranyschopnosti Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska. Toto rozhodnutie však nepočíta s dodávkami zbraní, uviedla agentúra AFP.

Podľa vyhlásenia Rady EÚ pomoc vo výške presahujúcej 50 miliónov eur bude poskytnutá na žiadosť spomínaných krajín a bola schválená v rámci európskeho mierového nástroja (EPF), ktorý bol spustený 22. marca tohto roku.

Nový finančný nástroj sa vzťahuje na všetky vonkajšie činnosti EÚ v rámci spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky, ktoré majú vojenskú alebo obrannú náplň. Hlavným cieľom EPF je posilniť schopnosť EÚ predchádzať konfliktom, zachovávať mier a posilňovať medzinárodnú stabilitu a bezpečnosť. Mimorozpočtový fond vo výške približne päť miliárd eur na obdobie rokov 2021 – 2027 sa bude financovať z príspevkov členských štátov EÚ.

Pomoc EÚ je dôležitá najmä pre Ukrajinu, ktorá pri ktorej hraniciach Rusko opätovne sústredilo značné vojenské prostriedky a vojakov.

EÚ ponúkla Kyjevu finančné prostriedky vo výške 31 miliónov eur počas 36-mesačného obdobia, ktoré sú určené na "posilnenie spôsobilostí ukrajinských ozbrojených síl", najmä zdravotníckych jednotiek, poľných nemocníc, ženijných a logistických jednotiek. Táto finančná podpora je určená aj na boj proti kybernetickým útokom.

Gruzínsko cez EPF dostane 12,7 milióna eur a sedem miliónov eur je vyčlenených pre Moldavsko. Poskytnuté financie majú obom krajinám pomôcť posilniť ich kapacity určené na poskytovanie lekárskej a logistickej pomoci civilistom v prípade krízy alebo núdze.