Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

EÚ finančne zaistí podporu v oblasti duševného zdravia pre utečencov

Melania oddychuje počas odstraňovania trosiek chrámu zničeného pri ostreľovaní v Gorenke na predmestí Kyjeva v pondelok 6. júna 2022. Foto: TASR/AP

Cieľom je pomáhať ukrajinským utečencom, ktorí majú veľké problémy s duševným zdravím a vykazujú známky psychickej traumy.

Brusel 9. júna (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že s Medzinárodnou federáciou spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca podpísala dohodu o poskytnutí finančného príspevku vo výške sedem miliónov eur, ktorý zaistí poskytovanie podpory v oblasti duševného zdravia a psychosociálnej podpory pre osoby utekajúce z Ukrajiny pred ruskou agresiou. Informuje o tom spravodajca TASR.

Cieľom je pomáhať ukrajinským utečencom, ktorí majú veľké problémy s duševným zdravím a vykazujú známky psychickej traumy. Pomoc bude mať podobu poskytovania psychologickej prvej pomoci, vyhodnotenia celkového stavu pacientov, ako aj dlhodobejšej podpory v oblasti duševného zdravia a psychosociálnej podpory v rodnom jazyku utečencov.

Zmluva financovaná z programu EU4Health zahŕňa opatrenia na posilnenie stavov zamestnancov Červeného kríža a dobrovoľníkov, záchranárov pôsobiacich v prvej línii a ďalších odborníkov v piatich krajinách EÚ (Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Česká republika) a bude trvať po dobu 24 mesiacov.

"Ľudia, ktorí utiekli pred ostreľovaním, musia žiť so svojimi zraneniami z vojny alebo sa obávajú o svojich blízkych v zónach konfliktu, potrebujú špecifickú psychologickú podporu vo chvíli, keď menia svoj život," povedala eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová. Vďaka podpore a odborným znalostiam pracovníkov Červeného kríža a partnerských mimovládnych organizácií chce EÚ poskytovať základné služby ukrajinským utečencom v podobe prvej psychologickej pomoci a v prípade potreby im zaručí špecializované služby v oblasti duševného zdravia.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)