Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Irán s partnermi sa snažia dohodnúť na dátume obnovenia rokovaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rozhovory sa začali ešte v apríli vo Viedni po tom, čo Trumpov nástupca Joe Biden preukázal vôľu vrátiť sa späť k rokovaciemu stolu a zrušiť Trumpom uvalené sankcie.

Brusel 29. októbra (TASR) – Irán sa so svetovými veľmocami, ktoré sa usilujú o záchranu jadrovej dohody z roku 2015, snaží dohodnúť na konkrétnom dátume obnovenia rokovaní vo Viedni. V piatok o tom informovala agentúra Reuters, ktorá citovala slová hovorcu Európskej komisie Petra Stana.

Iránsky hlavný vyjednávač, námestník ministra zahraničných vecí Alí Bákerí tento týždeň po rokovaniach v Bruseli potvrdil, že Irán súhlasí s pokračovaním rokovaní o jadrovej dohode, a zároveň uviedol, že k obnoveniu rozhovorov dôjde koncom novembra.

Podľa Stana boli tohto týždňové rokovania s Iránom v Bruseli „užitočné" a „pomohli definovať cestu k obnoveniu rokovaní vo Viedni".

„Spoločne s našimi partnermi vrátane Iránu a ďalších signatárov (jadrovej dohody s Iránom z roku 2015) pracujeme na tom, aby sme čím skôr určili konkrétny dátum na opätovné stretnutie vo Viedni," uviedol Stano.

Dohodu s Iránom o obmedzení jeho jadrového programu výmenou za uvoľnenie sankcií dosiahli Spojené štáty, Čína, Rusko, Nemecko, Francúzsko a Británia v roku 2015. Bývalý americký prezident Donald Trump však od dohody v roku 2018 odstúpil a opätovne uvalil na Irán sankcie, ktoré Washington predtým v rámci dohody zrušil. Teherán odvtedy tiež upustil od mnohých svojich záväzkov.

Európska únia sa ako koordinátor dohody snaží o obnovenie rokovaní zameraných na opätovné oživenie dohody. Rozhovory sa začali ešte v apríli vo Viedni po tom, čo Trumpov nástupca Joe Biden preukázal vôľu vrátiť sa späť k rokovaciemu stolu a zrušiť Trumpom uvalené sankcie. Rokovania sú však prerušené od júna, keď sa v Iráne konali prezidentské voľby a do funkcie prezidenta zvolili ultrakonzervatívneho Ebráhíma Raísího.