Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

EÚ: Klimatická zmena je z roka na rok viditeľnejšia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po roku 2019, ktorý bol v histórii najhorší, bol podľa výskumného centra rok 2020 ďalším v poradí, keď požiare spálili rozsiahle prírodné oblasti v Európe.

Brusel 29. októbra (TASR) - Napriek zvýšenej úrovni pripravenosti v členských krajinách Európskej únie zhorelo v roku 2020 v EÚ približne 340.000 hektárov, čo je o 30 percent väčšia plocha ako územie Luxemburska. V porovnaní s rokom 2019 ide o niečo väčšiu plochu. Píše sa to vo výročnej správe, ktorú v piatok zverejnilo Spoločné výskumné centrum (JRC), ktorého zriaďovateľom je Európska komisia (EK).

Po roku 2019, ktorý bol v histórii najhorší, bol podľa výskumného centra rok 2020 ďalším v poradí, keď požiare spálili rozsiahle prírodné oblasti v Európe.

Zo správy o lesných požiaroch v Európe, na Blízkom východe a v severnej Afrike za rok 2020 vyplýva, že najpostihnutejšou krajinou bolo Rumunsko, po ktorom nasledovali Portugalsko, Španielsko a Taliansko.

Prírodné požiare výrazne postihli európske chránené oblasti Natura 2000, čo sú zásobárne biodiverzity v EÚ. Zhorelo 136.331 hektárov plochy, čo predstavuje približne 40 percent celkovej spálenej plochy za rok 2020 – je o niečo menej rozsiahla ako v roku 2019, ale stále nad priemerom posledných deviatich rokov.

V správe sa ďalej píše, že v roku 2020 postihli požiare s rozsahom viac ako 30 hektárov 20 členských štátov EÚ, pričom spálili celkovo 339.489 hektárov, čo je o niečo viac než v roku 2019.

Rok 2021 je, čo sa týka požiarov, ešte horší. JRC v správe upozorňuje, že v čase jej vydania zmizlo v plameňoch už takmer pol milióna hektárov, pričom 61 percent z toho tvorili lesy, ktorým bude obnovenie trvať roky. Približne 25 percent územia, ktoré v Európe zhorelo, patrilo k lokalitám sústavy Natura 2000.

EÚ v roku 2021 intenzívnejšie pomáha krajinám počas sezóny požiarov, čo sa už podľa autorov správy vo veľkej miere odzrkadlilo na veľkých požiaroch, ktoré v lete zasiahli región Stredozemia.

"Aj klimatická zmena je z roka na rok viditeľnejšia. Z jasne pozorovateľného stúpajúceho trendu vyplýva vyššia úroveň nebezpečenstva požiaru, dlhšie obdobia požiarov a intenzívne rýchlo sa šíriace 'mega požiare', na ktoré účinkujú tradičné protipožiarne prostriedky len minimálne," uvádza sa v správe JRC.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Koniec júna je zvyčajne len začiatkom obdobia požiarov, tento rok však dovtedy zhorelo už približne 130.000 hektárov. Požiare už nezasahujú len južné štáty, ale predstavujú rastúcu hrozbu aj pre strednú a severnú Európu. Viac ako deväť z desiatich požiarov v EÚ je spôsobených ľudským faktorom, analyzujú autori v dokumente.

"Klimatická zmena zvyšuje riziko a rozsah prírodných požiarov na celom svete. Bezprecedentné požiare, ku ktorým došlo od roku 2016, sa vyznačujú takými rysmi a intenzitou, aké sme nikdy predtým nezažili. V posledných desaťročiach sme boli svedkami zväčšovania sa lesov v EÚ a teraz ich musíme chrániť viac ako kedykoľvek predtým, aby sme našu planétu vyliečili," zdôraznila eurokomisárka pre inováciu, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová, ktorá je zodpovedná za JRC.