Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

EÚ kritizovala Moskvu za zatvorenie pobočky Deutsche Welle v Rusku

Novinári sa zhromažďujú pred sídlom nemeckej verejnoprávnej stanice Deutsche Welle (DW) v Moskve 4. februára 2022. Foto: TASR/AP

Odstavenie DW bolo odvetou Moskvy za to, že Nemecko zakázalo na svojom území vysielanie nemeckojazyčného kanála ruskej štátnej televíznej siete RT.

Brusel 4. februára (TASR) - Európska únia v piatok odsúdila rozhodnutie Ruska zatvoriť pobočku nemeckej stanice Deutsche Welle (DW) v Moskve. Označila ho za "neprijateľné" a krok zlým smerom. Informovala o tom agentúra AFP.

Tento "neodôvodnený" krok Moskvy "je žiaľ, ďalším príkladom pretrvávajúceho porušovania slobody médií a nerešpektovania ich nezávislosti", povedal novinárom hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano.

Odstavenie DW bolo odvetou Moskvy za to, že Nemecko zakázalo na svojom území vysielanie nemeckojazyčného kanála ruskej štátnej televíznej siete RT.

Stano konštatoval, že vysielanie RT DE bolo zakázané z dôvodu chýbajúcej platnej licencie a toto rozhodnutie "absolútne nesúviselo s pôsobením Deutsche Welle v Rusku".

Stano ďalej uviedol, že EÚ je solidárna s DW a jej zamestnancami v Rusku. "Budeme situáciu naďalej veľmi pozorne sledovať," dodal.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo vo štvrtok zatvorenie kancelárie DW v Moskve a tiež odobratie akreditácií novinárom. Okrem toho avizovalo ukončenie satelitného a káblového vysielanie DW na ruskom území.

Zatvorenie pobočky DW prispelo k ďalšiemu zvýšeniu napätia vo vzťahoch medzi Západom a Ruskom, ktoré sú v posledných mesiacoch vyhrotené v súvislosti s rozmiestnením tisícok ruských vojakov na hraniciach s Ukrajinou. Spojené štáty i EÚ sa obávajú hroziaceho útoku na Ukrajinu, čo však Moskva popiera.