Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ kúpi ďalších 300 mil. dávok vakcíny od konzorcia BioNTech/Pfizer

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AFP

EÚ v mene svojich členských štátov vedie rokovania o dodávkach vakcín proti novému koronavírusu pre približne 450 miliónov obyvateľov.

Brusel 8. januára (TASR) - Európska únia dosiahla dohodu o zdvojnásobení množstva vakcín proti novému koronavírusu, ktoré kúpi od konzorcia BioNTech/Pfizer. Celkovo tak zakúpi 600 miliónov dávok tejto vakcíny, informovala v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

"V súčasnosti máme prístup k 300 miliónom dávok vakcíny BioNTech/Pfizer. Dobrá správa je, že sme sa s BioNTech/Pfizer dohodli na rozšírení tohto kontraktu," uviedla na tlačovej konferencii von der Leyenová, ktorú citovala agentúra AFP.

Na základe novej dohody bude môcť podľa nej EK zakúpiť ďalších 300 miliónov dávok tejto očkovacej látky.

EÚ v mene svojich členských štátov vedie rokovania o dodávkach vakcín proti novému koronavírusu pre približne 450 miliónov obyvateľov. Doposiaľ uzavrela kontrakty so šiestimi rôznymi výrobcami na celkovo dve miliardy dávok.

Zatiaľ však boli v EÚ schválené na použitie len dve vakcíny: od spoločností BioNTech/Pfizer a Moderna. Očkovanie prvou z nich sa v krajinách Únie začalo už koncom decembra, na dodávky vakcíny od Moderny sa stále čaká, píše agentúra DPA.