Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

EÚ má telefónnu linku pomoci pre utečencov z Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cieľom linky pomoci je pomáhať ľuďom na úteku z Ukrajiny zodpovedaním ich otázok a poskytovaním širokého spektra praktických a užitočných informácií.

Brusel 16. mája (TASR) - Európska komisia v pondelok oznámila, že spúšťa telefónnu linku pomoci pre ľudí, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR.

Prostredníctvom kontaktného centra Europe Direct eurokomisia už od konca marca písomne odpovedá na otázky v ukrajinčine aj ruštine a táto služba je od pondelka dostupná aj prostredníctvom telefónu.

Cieľom linky pomoci je pomáhať ľuďom na úteku z Ukrajiny zodpovedaním ich otázok a poskytovaním širokého spektra praktických a užitočných informácií: od podmienok vstupu a cestovania v priestore EÚ až po prístup k právam a príležitostiam, akými sú vzdelanie, zamestnanie alebo zdravotná starostlivosť.

Linku pomoci je možné kontaktovať v ukrajinčine a ruštine v rámci EÚ na čísle 00 800 67 89 10 11, kde je služba bezplatná, ako aj z krajín mimo EÚ na čísle +32 22 99 96 96, kde platí štandardná medzinárodná sadzba.

Európska linka pomoci ponúka ukrajinským vojnovým utečencom aj bezplatnú službu spätného volania.

spravodajca TASR Jaromír Novak