Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ má v prípade zrušenia víz pre Turecko pripravenú aj poistku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Európska komisia by mala v stredu 4. mája oznámiť svoje rozhodnutie, či odporúča členským štátom únie zrušenie krátkodobých víz pre občanov Turecka.

Brusel 2. mája (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že ak bude súhlasiť s liberalizáciou vízového režimu pre krátkodobý pobyt občanov Turecka, jej rozhodnutie bude obsahovať aj "poistku", ktorá umožní bezvízový styk pozastaviť v prípade, že Ankara nebude plniť 72 kritérií požadovaných Bruselom.

Liberalizáciou vízového režimu EÚ Ankara podmienila podpis marcovej dohody, ktorej cieľom je zastaviť masový príliv migrantov do Európy. Európska únia však opakovane upozorňovala Turecko, že musí splniť rôznorodý súbor 72 technických a právnych kritérií, aby jeho občania získali možnosť cestovať do schengenského priestoru EÚ bez víz.

Európska komisia by mala v stredu 4. mája oznámiť svoje rozhodnutie, či odporúča členským štátom únie zrušenie krátkodobých víz pre občanov Turecka.

"Naše pokyny týkajúce sa režimu víz obsahujú bezpečnostnú klauzulu, ktorá nám za určitých podmienok umožňuje pozastaviť bezvízový styk", uviedla dnes hovorkyňa EK Mina Andrejevová. Pred novinármi spresnila, že proces liberalizácie vízového režimu pre občanov Turecka má stanovené jasné podmienky. Zároveň upozornila, že Ankara v snahe vyhovieť EÚ vyvinula v posledných dňoch a týždňoch značné úsilie. Ako jeden z príkladov uviedla sprístupnenie tureckého trhu práce utečencom zo Sýrie.

Ak exekutíva EÚ v stredu oznámi, že Turecko spĺňa podmienky pre zavedenie bezvízového styku pri krátkodobých pobytoch, bude musieť predstaviť príslušný legislatívny návrh, ktorý v rámci spolurozhodovacieho procesu bude musieť odobriť aj Európsky parlament a Rada EÚ (ministri členských štátov).