Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Michaela Mouaová je prvou koordinátorkou boja proti rasizmu EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Posledných pár rokov pôsobila na fínskom ministerstve spravodlivosti a získala skúsenosti v oblasti boja proti rasizmu a diskriminácii na základe etnického pôvodu.

Brusel 17. mája (TASR) - Európska komisia v pondelok oznámila, že vymenovala Michaelu Mouaovú z Fínska za vôbec prvú koordinátorku boja proti rasizmu. Komisia spresnila, že tým splnila jeden z dôležitých záväzkov stanovených v akčnom pláne Európskej únie proti rasizmu.

Mouaová, ktorá pochádza z fínsko-africkej rodiny a v minulosti bola úspešnou reprezentantkou fínskeho basketbalového ženského tímu, bude vo svojej novej úlohe úzko spolupracovať s ľuďmi s menšinovým rasovým a etnickým pôvodom a komunikovať ich obavy exekutíve EÚ.

Podľa tlačovej správy Európskej komisie bude Mouaová spolupracovať s členskými štátmi, Európskym parlamentom, občianskou spoločnosťou i akademickou obcou s cieľom posilniť politické opatrenia v oblasti boja proti rasizmu. Svoje snahy prepojí s ostatnými útvarmi eurokomisie pri implementácii únijnej politiky v oblasti prevencie a boja proti rasizmu.

Eurokomisárka pre rovnosť Helena Dalliová v tejto súvislosti spresnila, že aktivity európskej koordinátorky boja proti rasizmu sú nevyhnutné pre implementáciu akčného plánu EÚ proti rasizmu.

"Komisia podnikla ďalší dôležitý krok pre propagáciu protirasistickej Európskej únie. Máme v úmysle posilniť naše úsilie v oblasti boja proti rasizmu s krajinami EÚ, občianskou spoločnosťou a inými zainteresovanými stranami," odkázala komisárka.

Mouaová vyštudovala medzinárodný rozvoj a po skončení športovej kariéry zastávala niekoľko vedúcich úloh v mimovládnych organizáciách vo Fínsku, ktoré sa angažovali v boji proti rasizmu a diskriminácii. Posledných pár rokov pôsobila na fínskom ministerstve spravodlivosti a získala rozsiahle skúsenosti v oblasti boja proti rasizmu a diskriminácii na základe etnického pôvodu a pri propagácii etnicky rovnocennej a rozmanitej spoločnosti.