Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Michel a Von der Leyenová budú rokovať s Erdoganom

Na archívnej snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Layenová (vpravo) a predseda Európskej rady Charles Michel 19. februára 2021. Foto: TASR/AP

Lídri EÚ vyhlásili, že sú pripravení posilniť spoluprácu s Tureckom za predpokladu, že po vlaňajšom zvyšovaní napätia Ankara preukáže, že súčasná deeskalácia vzťahov s EÚ bude mať trvalý charakter.

Brusel 29. marca (TASR) - Predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová odcestujú 6. apríla do Turecka na stretnutie s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu EÚ.

Lídri EÚ na minulotýždňovom videosummite vyhlásili, že sú pripravení posilniť spoluprácu s Tureckom za predpokladu, že po vlaňajšom zvyšovaní napätia Ankara preukáže, že súčasná deeskalácia jej vzťahov s EÚ bude mať trvalý charakter.

"Vyzývame Turecko, aby sa zdržalo ďalších provokácií. Ak by sa Ankara rozhodla inak, Únia použije všetky nástroje a možnosti, ktoré má k dispozícii," uvádza sa v záveroch, na ktorých sa dohodli lídri EÚ. Podľa nich je EÚ pripravená spolupracovať s Tureckom v "postupných fázach, primeraným a reverzibilným spôsobom s cieľom posilniť spoluprácu v mnohých oblastiach spoločného záujmu".
Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v Ankare 17. novembra 2020.
Foto: TASR/AP

Únia sleduje s obavami aktivity Turecka vo východnej časti Stredozemného mora, kde turecké lode mimo svojich vôd vykonávajú prieskum energetických zdrojov, čo naráža na nespokojnosť Cypru a Grécka. EÚ tieto aktivity opakovane kritizovala a jej členské krajiny negatívne vnímajú aj zapájanie sa Turecka do konfliktov v Sýrii, Líbyi či Náhornom Karabachu.

Erdogan koncom roka 2020 vyjadril želanie uvoľniť napäté vzťahy s Úniou po tom, ako sa lídri EÚ na decembrovom summite rozhodli sankcionovať určité kroky tureckej strany.