Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ navrhla ďalšiu finančnú pomoc pre Ukrajinu

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, 9. mája 2022. Foto: TASR/AP

Cieľom je pomôcť ukrajinskej vláde vyrovnať sa so škodami, ktoré spôsobila ruská invázia.

Brusel 18. mája (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navrhla v stredu v Bruseli ďalšiu pomoc pre Ukrajinu, a to až do výšky deviatich miliárd eur pre tento rok. Jej cieľom je pomôcť ukrajinskej vláde vyrovnať sa so škodami, ktoré spôsobila ruská invázia.

Komisia v správe pre médiá pripomenula, že od začiatku ruskej agresie EÚ zmobilizovala už 4,1 miliardy eur na podporu hospodárskej, sociálnej a finančnej odolnosti Ukrajiny vo forme makrofinančnej pomoci, rozpočtovej podpory, núdzovej a humanitárnej pomoci. Doterajšia vojenská pomoc Únie v rámci Európskeho mierového nástroja predstavovala 1,5 miliardy eur, pričom momentálne prebieha mobilizácia ďalších 500 miliónov eur.

Vojna na Ukrajine viedla ku kolapsu daňových, exportných a iných príjmov, k čomu sa pridalo aj rozsiahle privlastňovanie si majetku a exportného tovaru ruskou stranou, a to aj v agrosektore. Medzinárodný menový fond odhadol deficit platobnej bilancie Ukrajiny do júna na zhruba 14,3 miliardy eur.

Von der Leyenová v stredu uviedla, že pomoc Ukrajine si bude vyžadovať spoločné medzinárodné úsilie, pričom súčasťou obnovy by mali byť aj ďalšie krajiny a medzinárodné inštitúcie.

"Ukrajina sa môže spoľahnúť na plnú podporu EÚ, ktorá jej bude aj naďalej poskytovať krátkodobú finančnú podporu s cieľom uspokojiť jej potreby a zachovať fungovanie základných služieb. Sme pripravení prevziať vedúcu úlohu v medzinárodnom úsilí o obnovu. Investície pôjdu ruka v ruke s reformami, ktoré podporia Ukrajinu na jej európskej ceste," vysvetlila šéfka eurokomisie vo vyhlásení pre médiá.

Finančná pomoc EÚ sa podľa nej zameria na boj proti korupcii, budovanie kapacít štátnej správy a právneho štátu, zabezpečenie nezávislosti justície a napĺňanie ambícií v oblasti prechodu na zelenú a digitálnu ekonomiku.

"Tieto investície pomôžu Ukrajine, aby po ničení, ktoré spôsobili ruskí vojaci, bola silnejšia a odolnejšia," povedala Von der Leyenová.

Peniaze na pomoc pre Ukrajinu EÚ chce získať na finančných trhoch a ponúkne ich Ukrajine vo forme pôžičiek. Deväťmiliardový balíček EÚ by mal byť doplnený o finančnú pomoc ďalších bilaterálnych a multilaterálnych medzinárodných partnerov, vrátane skupiny G7. Táto pomoc sa bude vyplácať vo viacerých tranžiach s dlhými splatnosťami a zvýhodnenými úrokovými sadzbami.

Komisia upozornila, že kým ruská agresia pokračuje, celkový rozsah potrieb na obnovu Ukrajiny nie je známy. Aj napriek tomu však považuje za dôležité navrhnúť už teraz hlavné "stavebné kamene" medzinárodného úsilia na obnovu Ukrajiny, ktoré sa bude uskutočňovať v strednodobom až dlhodobom horizonte.

Rekonštrukčné úsilie by podľa EK mali viesť ukrajinské orgány v partnerstve s EÚ aj partnermi ako G7 či G20, ďalšími krajinami, medzinárodnými finančnými inštitúciami a medzinárodnými organizáciami. Vítané budú partnerstvá medzi mestami a regiónmi v EÚ a na Ukrajine, ktoré obohatia a urýchlia obnovu.

"Platforma na obnovu Ukrajiny" pod vedením eurokomisie a ukrajinskej vlády by mala fungovať ako riadiaci orgán zodpovedný za schvaľovanie plánu obnovy, ktorý vypracuje Ukrajina s podporou administratívnej a technickej pomoci EÚ.

Táto platforma pod dozorom Európskeho parlamentu a ukrajinského parlamentu by mala spojiť partnerov a organizácie vrátane členských štátov EÚ, iných bilaterálnych a multilaterálnych partnerov a medzinárodných finančných inštitúcií. Uvedená platforma by mala tiež vypracovať plán obnovy označený ako "RebuildUkraine", ktorý sa stane základom pre EÚ a ostatných partnerov na určenie prioritných oblastí vybraných na financovanie.