Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ navrhla dočasne zmierniť požiadavky pre ukrajinské vodičské doklady

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Opatrenie navrhnuté EK zároveň zmierni požiadavky aj na profesionálnych vodičov.



Brusel 21. júna (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok upozornila na svoj návrh zaviesť dočasné pravidlá týkajúce sa ukrajinských vodičských preukazov, ktoré umožnia ukrajinským občanom s pobytom v EÚ používať svoj ukrajinský vodičský preukaz bez toho, aby ho museli vymeniť za vodičský preukaz Európskej únie alebo absolvovať nový vodičský test. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že návrh bol vydaný v rámci režimu dočasnej ochrany utečencov z Ukrajiny. Opatrenie navrhnuté EK zároveň zmierni požiadavky aj na profesionálnych vodičov.

Eurokomisárka pre dopravu Adina Valeanová v tejto súvislosti uviedla, že ľudia, ktorí utekajú z Ukrajiny pred vojnou a hľadajú útočisko v EÚ, musia mať možnosť voľne sa pohybovať v rámci eurobloku, čo znamená, že aj naďalej budú používať svoje vodičské preukazy bez toho, aby si ich museli meniť alebo absolvovať dodatočné testy.

"Ukrajinskí kamionisti sú tí, ktorí najviac zabezpečujú prepravu tovarov na Ukrajinu a z Ukrajiny, vrátane obilia. Musíme zaistiť, aby mohli pokračovať vo svojej práci bez toho, aby museli absolvovať zdĺhavé administratívne postupy týkajúce sa svojich vodičských dokladov. Toto je cieľom nariadenia, ktoré navrhujeme," uviedla komisárka v správe pre médiá.

Podľa jej slov tento krok prispeje k uľahčeniu takzvaných "koridorov solidarity" medzi EÚ a Ukrajinou a zvýši vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov na svetové trhy.

Návrh EK znamená, že za určitých podmienok budú môcť ukrajinskí vodiči nákladných vozidiel a autobusov, ktorí využívajú dočasnú ochranu v EÚ, predĺžiť platnosť svojich osvedčení o odbornej spôsobilosti vydaných na Ukrajine po krátkom školení a teste. Umožní im to pracovať v krajinách Únie počas obdobia dočasnej ochrany a pomáhať pri vývoze ukrajinského tovaru.

Návrh eurokomisie ešte musí posúdiť Európsky parlament a Rada EÚ (ministri členských krajín).