Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

EÚ navrhla pravidlá na využívanie známych informácií o cestujúcich

Ilustračné foto Foto: TASR/DPA

Informácie o cestujúcich pomáhajú zlepšovať kontroly vonkajších hraníc, znižovať nelegálnu migráciu a identifikovať osoby predstavujúce bezpečnostné riziká.

Brusel 13. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok navrhla nové pravidlá na lepšie využívanie vopred poskytovaných informácií o cestujúcich (API). Ide o jedno z kľúčových opatrení určených v Stratégii EÚ pre bezpečnostnú úniu, informuje z Bruselu spravodajca TASR.

Správa poukazuje na významné kroky pri posilňovaní ochrany kritickej infraštruktúry pred fyzickými, kybernetickými a hybridnými útokmi, v boji proti terorizmu a radikalizácii, ako aj v boji proti organizovanej trestnej činnosti.

Komisia pripomenula, že informácie o cestujúcich pomáhajú zlepšovať kontroly vonkajších hraníc, znižovať nelegálnu migráciu a identifikovať osoby predstavujúce bezpečnostné riziká. Vnútroštátnym orgánom pomôžu predchádzať teroristickým útokom a inej závažnej trestnej činnosti.

Do EÚ každý rok vstupuje, opúšťa ju alebo ňou prechádza viac ako miliarda cestujúcich.

Nové pravidlá zlepšia využívanie údajov API pre potreby kontrol pasažierov ešte pred ich príchodom na vonkajšie hranice. Zároveň posilnia boj proti závažnej trestnej činnosti a terorizmu v rámci EÚ.

Podľa EK spracúvanie údajov API je účinný nástroj na predbežné kontroly cestujúcich v leteckej doprave, čo umožní urýchliť kontrolné postupy po príchode a vyčleniť viac zdrojov a času na identifikáciu cestujúcich, ktorí si vyžadujú ďalšiu pozornosť.

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová v správe pre médiá uviedla, že EÚ týmto opatrením robí ďalší krok k inteligentnejším hraniciam a boju proti zločincom.

"Vďaka novému systému API budú príslušníci pohraničnej stráže vedieť, kto sedí v lietadle vstupujúcom do EÚ. Policajti budú môcť preklenúť medzeru v čase medzi kúpou letenky a letom," vysvetlila komisárka.

Návrh na lepšie využívanie vopred poskytovaných informácií o cestujúcich musí preskúmať Európsky parlament a Rada EÚ. Nové pravidlá budú po ich prijatí priamo uplatniteľné v celej EÚ.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)